2024. április 25., csütörtök

Gyermekházasságok elleni szervezet alakul

Szerbiában a roma kislányoknak több mint a fele köt házasságot 18-ik életévének a betöltése előtt

Az Unicef, együttműködve a köztársasági kormány a nemek közötti esély-egyenlőségi koordinációs testületével, megkezdte a gyermekházasságok elleni koalíció megalakítását. Gyermekházasságok elsősorban a roma közösségben köttetnek, az Unicef kimutatása szerint Szerbiában a roma kislányoknak több mint a fele köt házasságot 18-ik életévének a betöltése előtt. Az említett testületnek olyan intézkedéseket kell kidolgoznia, amelyek hatékonyan csökkenthetik a gyermekházasságok számát, mondták el az alapítók.

A roma kislányok, nők és asszonyok tisztában sincsenek azzal, hogy mennyire súlyosan akadályozzák őket törvényben szavatolt jogaik érvényesítésében, állapította meg a Szerbiai Rádió és Televízió hírösszeállítása szerint Ana Saćipović, az Osvit Roma nők Egyesületének a tagja.

Dragana Sotirovski, a majdani koalíció tagja szerint a gyermekházasságok ellen elsősorban foglalkoztatással és a társadalomba való integrációval lehet hatékonyan küzdeni. A hírösszeállításban arra is emlékeztetnek, hogy Szerbiában a 18-ik életév betöltését követően lehet törvényesen házasságot kötni, azzal, hogy a bírósági jóváhagyás megszerzésével a 16-ik életév betöltését követően is engedélyezett a házasságkötés.