2024. április 27., szombat

Közgazdászpalánták versenye

Általános iskolások mérték össze közgazdasági ismereteiket Zentán

Szombaton második alkalommal szervezte meg a zentai Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola a KözgazdÁSZpalánta versenyt. Az általános iskolák fölső tagozatos diákjai számára megrendezett versenyen a Tisza menti iskolákból érkező két- és háromfős csapatok vettek részt.

Földi Márta, a Vajdasági Magyar Közgazdásztársaság elnöke, aki a verseny zsűrizésében is szerepet vállalt, elmondta, hogy a közgazdászszakma iránti érdeklődést az is mutatja, hogy míg tavaly tizennégy csapat vett részt, idén már több mint harminc csapat versengett egymással. Hozzátette, hogy a közgazdasági ismeretekkel játékos formában már az óvodában érdemes elkezdeni az ismerkedést, így a gyerekek kedvet kaphatnak a szakmához.

Nyilas Mihály tartományi oktatási titkár szerint a verseny beleillik az oktatást világszerte érintő modernizációs folyamatba.

– Az oktatási rendszer az életszerűséghez közeledik, a tananyagot a mindennapi élethez próbáljuk közelíteni. A mindennapi életnek pedig fontos részei a gazdaság, a közgazdaság, a pénzügyek, a vállalkozások. Azt szeretnénk, ha ezt a világot már az általános iskolások is megismerhetnék alapszinten. A tantárgyak között is tűnnek el a határok, Finnországban már nincsenek is tantárgyak. Ez egy olyan út, amin lassan, de biztosan Szerbiának is el kell indulnia – emelte ki, hozzátéve, hogy a tartományi titkárság mint a KözgazdÁSZpalánta verseny fő támogatója üdvözli, hogy a szervezők felismerték: a közgazdaságtan számos területen kapcsolódik a többi tantárgyhoz és a mindennapi élethez. Ezért döntöttek úgy, hogy támogatják a verseny megszervezését, és reménykednek abban, hogy a következő években tovább nő a népszerűsége.

A versenyt szervező Közgazdasági és Kereskedelmi Ikola igazgatója, Tóth Kornél kifejtette, a verseny célja, hogy bemutassák az általános iskolás diákoknak a gazdaság sokoldalú világát.

– Kihívást jelentett, hogy az általános iskolában a gyerekek nem tanulnak közgazdaságtant. Tanulnak viszont történelmet és matematikát, és ez a két tudományterület együttesen nagyon közel áll a közgazdaságtanhoz – magyarázta, majd a verseny felépítéséről elmondta, hogy a diákok többféle tudományterületen mérettették meg magukat. A matematikai feladatsorban pénzügyi matematikai feladatokkal is találkozhattak, és a történelmi tesztbe is becsempésztek a pénzügy, a gazdaság történetével kapcsolatos kérdéseket. Ezután, a verseny harmadik részében három rövid, játékos, gazdaságtannal kapcsolatos feladatsort kellett megoldaniuk a csapatoknak. A negyedik és az ötödik rész pedig olyan gondolkodásra késztető kérdésekből állt, amelyek az igazgató szerint a verseny savát és borsát jelentették. Hozzátette, azt remélik, hogy a verseny segítségével közelebb hozzák a diákokat a közgazdaságtanhoz, és egy részük ahhoz is kedvet kap, hogy a Közgazdasági és Kereskedelmi Iskolában folytassa tanulmányait.

A verseny első helyezettje a Zyntharew csapat a zentai November 11. Általános Iskolából (felkészítő tanár: Locki Barbara), akik egy-egy tabletet vihettek haza. A második helyen a Kékek csapat végzett a tiszaszentmiklósi Dr. Tihomir Ostojić Általános Iskolából (felkészítő tanár: Nedeljkov Gabrijela), a harmadikon pedig a Hurkaburger csapat a tornyosi Tömörkény István Általános Iskolából (felkészítő tanár: Ujházi Tamás). A második és a harmadik helyezett csapat egy-egy flashmemóriával lett gazdagabb. Emellett minden résztvevő egy pólót, noteszt és golyóstollat tartalmazó ajándékcsomagot kapott, amit a szervezők a támogatóknak köszönhetően tudtak biztosítani.

A rendezvényen a Magyar Nemzeti Tanács képviseletében jelen volt Perpauer Attila, az MNT tagja is.