2024. április 27., szombat

„Meg kell a búzának érni...”

Négyszáz résztvevővel zajlott le Zentán a XXI. Hagyományaink Ünnepe

Minden arról árulkodik, hogy Zenta községben egyre többen tartják fontosnak hagyományaink megőrzését, ápolását, hiszen a Hagyományaink Ünnepe elnevezésű rendezvény egyre népszerűbb és tömegesebb. A szombaton 21. alkalommal megtartott szemlének mintegy négyszáz résztvevője volt, köztük tánccsoportok, énekcsoportok, szólisták, zenekarok, mesemondók, gyerekek, ifjak és felnőttek egyaránt. A rendezvényt a tömegesség miatt két részre bontották, a délelőtti órákban a gyerekek mutatkoztak be, a délután pedig a felnőtteké volt.

Az Ispiláng gyermektánccsoport alsósai Mátyusföldi táncokat mutattak be (Gergely Árpád felvétele)

Az Ispiláng gyermektánccsoport alsósai Mátyusföldi táncokat mutattak be (Gergely Árpád felvétele)

A nap a Kölyökkuckóban vette kezdetét, ahol a gyermekek búzából készített ételeit állították ki. Összesen hat kiállítócsoport volt, és az édes és sós finomságokat Vatai Zsuzsanna és Nagy Abonyi Ágnes véleményezték. A kiállítás után az esemény a Művelődési Házban folytatódott, ahol a hagyományőrző gyermekcsoportok léptek színpadra. Bemutatkozott a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ Ispiláng Gyermektánccsoportjának minden generációja, a tornyosi tánccsoportok, továbbá zentai, felsőhegyi és kevi énekesek, szólisták, mesemondók, citeracsoportok.

Mindenki igyekezett a legjobb, legkidolgozottabb produkcióval a színpadra állni, hiszen négytagú zsűri mondott véleményt a látottakról, hallottakról. A Németh István népzenekutató, Rind Melitta néptáncpedagógus, Hézső Zsolt citeraoktató és Boja Patyi Sarolta népmesegyűjtő összetételű zsűri a fellépések után hasznos tanácsokkal, útmutatókkal látta el a csoportok vezetőit, hiszen a Hagyományaink Ünnepe szemlének az az egyik küldetése, hogy felkészítse a gyerekeket a Szólj Síp, szólj! és a Kőketánc vetélkedőkre, a felnőtteket pedig a Durindóra és a Gyöngyösbokrétára.

A gyermekprogram a Juhász zenekar hangulatos koncertjével ért véget, majd néhány óra szünet után következett a rendezvény felnőtt csoportokat megszólaltató része. A felnőttek búzából készült ételeinek kiállítását szinten a Kölyökkuckóban tartották meg, és ez a téma olyan nagyon megmozgatta a hagyományőrző csoportokat, hogy hét csoport is bemutatta finomabbnál finomabb ételeit. A zsűri kimondottan hagyományosan elkészített ételeket várt a kiállításra, olyan recepteket akart feltárni, visszahozni a köztudatba, melyeket nagyanyáink, dédanyáink használtak.

A finomságokat Nagy Abonyi Ágnes és Ments András véleményezték és a legszebb, legdíszesebb asztalt díjazták is. A sok-sok kóstolgatás után ismét a Művelődési Házban folytatódott a rendezvény, ahol a felnőtt csoportok mutatkoztak be. Felléptek a felsőhegyi, kevi, bogarasi, tornyosi, zentai kórusok, zenekarok, énekcsoportok, szólisták, majd a fellépők után szintén a Juhász zenekar következett, és koncertjükön a Mulassunk! című legújabb lemezük dalait ismerhette meg a közönség. A zsűri a felnőttek produkcióit is véleményezte, és mindezt olyan szándékkal tette, hogy a csoportok minél jobban fel tudjanak készülni a későbbi megmérettetésekre.