2024. április 27., szombat

Györét meghívták Indian Wellsbe!

Amíg a teniszvilág Roger Federer 100. ATP-tornagyőzelmével foglalkozik, amelyet Dubajban szerzett meg, számunkra, mi sem természetesebb, sokkal fontosabbak a Györe Lászlóval kapcsolatos hírek, amelyek mind arról szólnak, hogy a zentai játékosra is már széles körben felfigyeltek.

Györe São Paulóban az elődöntőig jutott. Pénteken éjjel három játszmában nyert a kanadai Felix Auger-Aliassime ellen, szombaton este pedig szoros meccsen két rövidítésben kapott ki a tapasztalt argentin Guido Pellától, így a kéthetes brazíliai portyát első tornagyőzelmével, még egy elődöntővel, összesen 590 ranglistaponttal és csaknem 400 ezer dollár keresettel zárta, ami biztosan felülmúlta minden álmát. A két nehéz hét után és egy, az USA-ból kapott hír hallatán Györe úgy határozott, hogy lemondja a jövő heti santiagói (Chile) challengert, ahol első kiemelt lett volna. Inkább kivett négy szabadnapot, és az USA-ba utazik, ahol csütörtökön kezdődik az idény első 1000-es tornája a kaliforniai Indian Wellsben. Györe erre a tornára nem nevezett, mégis indulhat, hisz Tommy Haas tornaigazgató neki ajánlotta fel az öt szabadkártya egyikét. Ilyen felkérést nem illik visszautasítani, annál is inkább, mert a Brazíliában szerzett pontokkal Györe feltört a ranglista 33. helyére. Mivel az előtte levők közül Juan Martín del Potro és Richard Gasquet már lemondta a játékot, Györe, ha a sorsolásnál betartják a szabályokat, kiemelt lesz, és az 1. fordulóban erőnyerő is, ami további két szabadnapot jelent a brazíliai fáradalmak kiheverésére, és elegendő edzést is a lassú sivatagi betonpályákon, ráadásul a 2. fordulóban nem kerülhet össze másik kiemelttel.

Indian Wellsben Novak Đoković, Dušan Lajović és Fucsovics Márton a táblán kezd, a kedden kezdődő selejtezőben pedig Filip Krajinović és Miomir Kecmanović érdekelt.

Ugyanott a női torna selejtezője ma rajtol, és játszik Olga Danilović meg Stollár Fanny.

Federer két fiatalt, Borna Ćorićot és Sztefanosz Cicipaszt győzte le a dubaji zárószakaszban, amivel visszavágott nekik a legutóbbi vereségekért, és pályafutása 100. trófeáját vehette át. A svájci előtt ezt az álomhatárt csak Jimmy Connors (109) szárnyalta túl, az öröklistán Rafael Nadal (80) a 4., Đoković (73) pedig a 6. helyet foglalja el.

Pazar hete volt Acapulcóban a zabolátlan ausztrál Nick Kyrgiosnak, aki Nadal után Wawrinkát, Isnert és végül Alexander Zverevet is legyőzte, és pályafutása 5. serlegével büszkélkedhet.

Ivana Jorović is sikeres volt a héten, hisz Oszakában pályafutása 12. serlegét nyerte az ITF-tornák szintjén, az 50 pontot pedig a jövő hétfői ranglistán számolják el. A čačaki lány marad Japánban, és a jokohamai 25 ezres tornán lesz az első kiemelt.

SÃO PAULO. – A férfitorna negyeddöntőjében: Györe–Auger-Aliassime 6:2, 3:6, 6:3, Pella–Trungelliti 6:0, 6:3, Ruud–Dellien 6:1, 6:1, L. Mayer–Garin 4:6, 6:4, 6:4. Elődöntő: Pella–Györe 7:6, 7:6, Garin–Ruud 6:4, 6:4.

DUBAJ. – A férfitorna elődöntőjében: Federer–Ćorić 6:2, 6:2, Cicipasz–Monfils 4:6, 7:6, 7:6, döntő: Federer–Cicipasz 6:4, 6:4.

ACAPULCO. – A férfitorna elődöntőjében: A. Zverev–Norrie 7:6, 6:3, Kyrgios–Isner 7:5, 5:7, 7:6. Döntő: Kyrgios–A. Zverev 6:3, 6:4. Nők, elődöntő: Vang–Vekić 2:6, 6:3, 6:1, Kenin–Andreescu 6:4, 3:6, 7:5. Döntő: Vang–Kenin 2:6, 6:3, 7:5.

OSZAKA. – A női ITF-torna negyeddöntőjében: Jorović–Tere-Apisah 3:6, 6:3, 6:3. Elődöntő: Jorović–K. Dzsang 4:6, 6:3, 6:4. Döntő: Jorović–Lu 6:3, 5:7, 6:2.