2024. április 27., szombat

Épülnek a szélparkok Vajdaságban

Kiaknázatlanok a lehetőségek a megújuló energiaforrások terén

Az Energetikai és Befektetési Napok rendezvényen tegnap az Újvidéki Vásár Master Központjában Megújuló energiaforrások az urbánus területeken címmel tartottak nemzetközi konferenciát, amely a Különböző források kiaknázása a zöld energia termelése érdekében – XDEGREE projekt keretében jött létre. A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával valósul meg a Szerbia és Horvátország közötti Interreg-IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében. A konferencián többek között rész vett Nenad Grbić tartományi energiaügyi, építkezési és közlekedési titkár, Vidosava Enderić, az Európai Ügyek Alap igazgatója, dr. Filip Kulić, az XDEGREE projekt menedzsere és dr. Stevan Stankovski, az Újvidéki Egyetem tudományügyi rektorhelyettese.

– A megújuló energiaforrásokról beszélni nemcsak fontos és szükséges, hanem kötelező is az Európai Unió felé haladva. Szerbia és Vajdaság szemszögéből elmondható, hogy jó úton haladunk a célok megvalósításában. Kiaknázhatatlanok a lehetőségek a megújuló energiaforrás terén, hiszen bővelkedünk nap- és szélenergiában, valamint biomasszában és geotermikus energiában is – mondta Grbić. A titkár rámutatott, a természeti adottságok adva vannak, Szerbiában az európai uniós átlagnál akár 30 százalékkal is több napenergiát lehetne felhasználni.

– A szélparkok tekintetében Szerbia a 600 millió értékű beruházással a tizedik helyet osztja Norvégiával. Ez kiváló eredmény. A szélparkok mintegy 90 százaléka Vajdaságban épül, és az idén még két nagy szélerőművet nyitunk meg Kevevárán (Kovinban) és Antalfalván (Kovačicán). Ezek a projektek az Európai Ügyek Alap támogatásával valósulnak meg. A Szerbiában megtermelt energia mintegy 20 százaléka származik megújuló energiaforrásból. Igyekszünk ezt a szintet magasabbra emelni, de azzal is tisztában vagyunk, hogy ezek a projektek hatalmas összegbe kerülnek – hangsúlyozta a titkár.