2024. május 8., szerda

Tovább terjeszkedik az OTP

A Societe Generale francia bankcsoport közölte: eladja montenegrói és észak-macedóniai bankjait.

A montenegrói kirendeltséget Magyarország legnagyobb kereskedelmi bankja, az OTP vásárolja meg, az ohridi bankfiókot pedig az osztrák Steiermerkische Spaarkasse.
Az OTP is közzétette, hogy montenegrói leánybankja, a Crnogorska komercijalna banka a.d. adásvételi szerződést írt alá a Societe Generale banka Montenegro a.d. (SGM) 90,56 százalékos részesedésének megvásárlásáról. A megbeszélt ár 40.455.538 euró, a részvényenkénti vételár 461,81 euró. A tranzakció pénzügyi zárása a következő hónapokban várható, a szükséges engedélyek megszerzésétől függően.
A francia bank sorra vonul ki a régió országaiból, az OTP pedig pont itt akar erősödni, elsősorban olyan országokban vesz bankokat, amelyekben már jelen van, de piaci részesedése még alacsony.

2016 végén jelentette be, hogy megvette a SocGen horvát bankját, majd 2018 augusztusában azt, hogy megvásárolja a francia pénzintézet bulgáriai és albániai leánybankját is. Tavaly decemberben a SocGen szerbiai bankjának, az idén februárban pedig a moldovai kirendeltségének a megvásárlásáról érkezett bejelentés.