2024. május 4., szombat

Az alkohol őrületében

Emberi sorsok és társadalmi jelenségek górcső alatt a belgrádi FEST-en

Delirium tremens (Remegő önkívület) a címe Goran Marković rendező filmjének. Illetve ez a film főhősének, a rendkívül elfoglalt színésznek Dragan Popović, Daginak (a filmvásznon Tihomir Stanić játssza) a diagnózisa is, aki súlyos alkoholproblémákkal küzd, és akinek az első napjait a kórházban érzékcsalódások és téveszmék jellemzik. A 47. belgrádi FEST tegnapi egyik meghatározó filmje volt ez, amely az érzelmek gazdag skáláján vezeti végig a nézőt a megvetéstől az együttérzésen át egészen a sajnálatig és a döbbenetig. Olykor nevetést kiváltva, majd pedig könnyeket csalva a nézők szemébe.

Goran Marković a film sajtóbemutatóját követő sajtótájékoztatón elmondta, a filmből négyrészes tévésorozat is készül majd, és arról is szólt, hogy a főszerepre eredetileg Predrag Ejdust kérte fel. A forgatás alatt azonban Ejdus súlyosan megbetegedett, ekkor adta át a szerepet Tihomir Stanićnak. Predrag Ejdus hirtelen halála miatt a filmet a legendás színész emlékének ajánlották fel.

Tihomir Stajić ki is emelte, ő addig nem tudta elvállalni a szerepet, míg azt kiváló kollégája a betegágyán nem hagyta jóvá. A filmben is van egy hasonló jelenet, ahol Dagit, a főszereplőt, szintén színészkollégája hasonló céllal keresi fel a kórházban...

A film a színész kórházi felépülésén keresztül mutatja be egy színész két szenvedélyét: az alkoholt és a színészetet, azt, hogy mindkettőtől függőségben él. Rámutat, milyen romboló hatással van rá, miközben kiemeli, hogy a művészetek közül a színészet a legmulandóbb, hiszen csak a nézők emlékében marad meg a nyoma. Gorica Popović, aki Dagi feleségét játssza a filmben, ugyanakkor elmondta, hogy a színészvilágban eltöltött 30 éve alatt számos színészi tragédiát látott, összeomlást és emelkedést, ivászatot, veszekedést, szeretetet, ez a film keresztmetszetet ad ebből a világból.

A tegnapi bemutatóból jól láthattuk, a szerb kinematográfia előszeretettel foglalkozik egy-egy aktuális társadalmi problémával, jelenséggel. Így van ez a Reži (Vágj) című film esetében is, amelyet Kosta Đorđević rendezett, s amely két lány történetén és barátságán keresztül a családi háttér jelentőségére és a kortárserőszakra kíván rámutatni.

Míg az Između dana i noći (Nappalok és éjszakák között) szerb–montenegrói film az apa és a fiú viszonyán keresztül három időszakban – a második világháború után, a berlini fal leomlását követően, illetve Jugoszlávia szétesése után – azt dolgozza fel, hogy egy-egy döntés milyen változásokat hozhat egy család életében.

 Magyar filmek a FEST-en

A napokban két magyar filmprodukció várja Belgrádban a FEST látogatóit: a Ruben Brandt, a gyűjtő című magyar filmet – amelynek rendezője Milorad Krstić –, ma 19:30-tól, holnap pedig 12 órakor tekinthetik meg a kulturális központ termében. A kulturális központban holnap 19:30-tól mutatják be Az úr hangja című Pálfi György-alkotást. Akik lemaradtak róla, szombaton 12 órától ugyanezen a helyszínen ismét meg tudják tekinteni a filmet. A FEST látogatói az esti vetítésekre 400, a déliekre pedig 300 dinárért tudnak belépőjegyet vásárolni. (SzaB)