2024. április 27., szombat
VENEZUELAI VÁLSÁG

Egymásnak feszülő indulatok az ENSZ Biztonsági Tanácsában

Az Egyesült Államok határozattervezettel fordul a Biztonsági Tanácshoz

A héten szavazhat az ENSZ Biztonsági Tanácsa az Egyesült Államok határozattervezetéről, amely tisztességes választások megtartására és a humanitárius segélyszálítmányok befogadására szólítaná fel Venezuelát.

"Kérünk mindenkit, hogy csatlakozzon a szankciókhoz a hétvégi erőszakért felelősei, és a korrupt Maduro-rendszer haszonélvezői ellen", mondta az Egyesült Államok venezuelai különmegbízottja, Elliot Abrams. "Arra is kérjük az ENSZ tagjait, hogy több tucat országhoz hasonlatosan csatlakozzanak a segélyakcióhoz."

A venezuelai küldöttség vezetője szerint a hétvégi kísérlet humanitárius segélyszállítmányok beléptetésére, az Egyesült Államok próbálkozása volt Maduro elnök megbuktatására.

"Ez a szombati volt a puccs utolsó felvonása. Szeretik ezt a kifejezést, tehát olvassanak az ajkaimról: a puccs megbukott", mondta a venezuelai külügyminiszter, Jorge Arreaza. "Nem is annyira kérjük, inkább tisztelettel felszólítjuk a Biztonsági tanácsot, hogy szavazzanak meg egy határozatot. Hogy milyet? Egy olyat, amely egyértelműen elítéli az erő alkalmazásával fenyegetést, az erő alkalmazását a venezuelai köztársaság ellen."

Oroszország képviselője szerint a segélyszállítmányok beléptetésére tett kísérlet olyan, mintha az USA egy egész országot akarna kényszertáplálni.

Kína elítélte a humanitárius segélyszállítmányok politikai célú alkalmazását.