2024. április 26., péntek

Kell-e Szerbiának még egy repülőtér?

Utasforgalomra és teherszállításra is megfelel június végétől a Kraljevo melletti létesítmény

Az állam mintegy 8,5 millió eurót fektet be a Kraljevo melletti Lađevci településen található Morava Repülőtér felújításába – jelentette ki a helyszínen Zorana Mihajlović építési, közlekedési és infrastruktúraügyi miniszter. Közölte: a tervek szerint már június 28-án felszállhat erről a reptérről az első civil repülőgép. Elmondása szerint erről a repülőtérről a felújítás után az olyan nagy utasszállítók is közlekedhetnek, mint például a Boeing 737-es. Kilátásba helyezte, hogy az említett dátumon civil–katonai légi bemutatót is tartanak, de ez egyelőre csak tervnek számít.

A Morava Repülőtéren szélesítik a kifutópályát, számos felszerelést be kell szerezni, az utasok biztonságát szolgáló intézkedéseket kell foganatosítani. Minden előírásnak meg kell felelnie a légikikötőnek ahhoz, hogy megszerezze a működéshez, az utasok fogadásához szükséges tanúsítványokat. Tegnap írták alá a védelmi minisztérium és a Szerbiai Repülőterek Közvállalat illetékesei a létesítmény tulajdonosváltásáról szóló szerződést, ami lehetővé teszi a kilátásba helyezett beruházások teljesítését – magyarázta a tárcavezető.

A Zorana Mihajlović és Aleksandar Vulin vezette küldöttség elhagyja a Morava Repülőtér csarnokát a szerződés aláírása után (Beta)

A Zorana Mihajlović és Aleksandar Vulin vezette küldöttség elhagyja a Morava Repülőtér csarnokát a szerződés aláírása után (Beta)

Mihajlović szerint az utasszállítás bevezetése csak az első szükséges lépés e repülőtér esetében. A kormánynak az a távolabbi elképzelése, hogy a teherszállítás céljainak tökéletesen megfelelő repülőteret hozzon létre, ahonnan gyorsabban lehetne továbbszállítani a térségben előállított termékeket Szerbia más területeire, de külföldre is.

Kérdés, hogy mekkora érdeklődés mutatkozik majd az utasforgalom iránt az említett repülőtéren. Jelenleg a belgráditól jóval távolabb eső niši repülőtérnek is vannak működési gondjai, nem lehetnek a helyiek elégedettek az onnan induló járatok számával. Elsősorban a fapados cégek választják az alacsonyabb költségek miatt ezt a várost. Az elemzések szerint a Morava Repülőtér elhelyezkedése kiváló, Kraljevótól 15, Čačaktól 21, Gornji Milanovactól 32, Kragujevactól 39 kilométerre fekszik, ami nagy lehetőségeket rejt az ipari célok megvalósításához. Az illetékesek arra számítanak azonban, hogy az idegenforgalomban is jelentősége lesz a légikikötőnek, hiszen közelebb van Vrnjačka Banjához és a Kopaonikhoz is, mint a Belgrád melletti repülőtér. Csupán az év második felében derülhet ki, hogy a számítások megalapozottak voltak-e.

Zorana Mihajlović egyébként Kraljevóban arról is beszélt, hogy az év második felében megkezdődik a Morava menti közúti folyosónak, azaz a Pojate és Preljina közötti autóútnak az építése is, a munkálatok legalább két és fél évig tartanak. Jelenleg a projektum dokumentációját készítik, s hamarosan kezdetét veszi az érintett területek állami kisajátítási folyamata is, majd aláírják a projektum finanszírozásáról szóló szerződést. Azért nevezte fontosnak a Morava menti korridort, mert összekapcsolja majd a 10-es és a 11-es közúti folyosót, fejlődést szavatolva a két fontos nemzetközi vonal közötti régióknak. Bejelentette a Novi Pazar–Tutin út felújítását is, majd újságírói kérdésre válaszolva a Belgrád–Újvidék vasútvonal felújítása kapcsán elmondta, nem késlelteti a munkát annak ténye, hogy az állam „csak” kilencven százalékban fejezte be az érintett szakaszon az ingatlanok és telkek kisajátítását.