2024. április 26., péntek

Temerini hírek

Állami földek bérbeadása

Temerin központja (Góbor Béla felvétele)

Temerin központja (Góbor Béla felvétele)

Đuro Žiga, Temerin polgármestere nyilvános hirdetményt írt ki állami tulajdonban lévő mezőgazdasági földterületek bérbe- és használatba adásáról, írásbeli ajánlatok begyűjtése alapján. A második kiírási körben egy évre bérbeadásra kerül összesen valamivel több mint 133 hektár állami föld, melyből a temerini kataszteri községben 117 hektár (22 kisebb-nagyobb parcella), a járekiban 14 hektár (4 parcella) és a szőregiben valamivel több mint másfél hektár (2 parcella) található. A jobb minőségű parcellák bérbevételének kikiáltási ára 45-50 ezer dinár, illetve a gyengébbeké 12-17 ezer dinár hektáronként. A letét összege a kikiáltási ár 20 százaléka. Az árverést március elsején tartják meg a községházán.

Ülésezik a képviselő-testület

Pásztor Róbert, a községi képviselő-testület elnöke csütörtökre, február 28-ára összehívta a testület 32. ülését. Napirendre javasolta a község új alapszabályának meghozatalát, a község napjának meghatározását, a díszpolgári cím, a községi kitüntetési díjak és elismerések bevezetését. Határoznak a helyi kommunális illetékekről, a közterületek használati díjáról, a Fejlesztési Ügynökség megszüntetési eljárásának megindításáról, a község területén lebonyolódó, menetrend szerinti utasszállítás autóbusz-megállóhelyeinek kijelöléséről, továbbá a közművállalat 2019. évi, külön ügyviteli programjára vonatkozó, második módosítás jóváhagyásáról, a szemetes konténerek ürítésére vonatkozó árjegyzék módosításának a jóváhagyásáról, a szennyvízszállítás árjegyzékére vonatkozó módosítás jóváhagyásáról. Döntenek néhány községi alapítású közintézmény 2019. évi munka- és pénzügyi tervének jóváhagyásáról és más kérdésekről is.

Két nagyberuházási támogatás

A temerini önkormányzat két projektuma nyert támogatást a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság pályázatán. Đuro Žiga polgármester a múlt héten írta alá a szerződéseket. Az egyik szerződés a vízellátási és vízvédelmi projektumok finanszírozására és társfinanszírozására irányuló, nyilvános pályázat útján történő pénzátutalásról szóló szerződés, amelyből Temerinben a nyugati szennyvízelvezető főcsatorna projektuma első szakaszának építését finanszírozzák.

A másik egy energiahatékonysági projektum finanszírozására és társfinanszírozására irányuló, közbeszerzési pályázatról szóló megállapodás. Ebből finanszírozzák majd a községi távfűtőmű rekonstrukcióját. Az első projektum értéke csaknem 18 millió dinár, melyből az önkormányzat részesedése ötmillió dinár. A második projektum értéke 37,5 millió dinár. A munkálatok a közbeszerzési eljárás lefolytatása után kezdődnek.

Temerinben helybelieknek olcsóbb a temetkezés

A közművállalat, amely a község területén lévő öt köztemető karbantartásával és a temetésekkel kapcsolatos szolgáltatások végzésével is foglalkozik (az elhunytak szállítását, ravatalozását a helyi temetkezési vállalkozók végzik), honlapján közli az árjegyzéket, amely bizonyos kedvezményt nyújt a helybelieknek a vidéken élőkkel, de a község temetőiben temetettekkel szemben.

Az árjegyzék szerint a temetkezési szolgáltatások összege 8580 dinár. Egy temetkezési hely 10 évre szóló bérlése 5720 dinár. A kettes sírhely 10 évre szóló bérlése 8580 dinár. A kétszemélyes kripta 10 évre szóló bérleti díja 5720 dinár. A négyfős kripta 10 évre szóló bérlése 8580 dinár. A kriptaépítés és sírkőkészítés engedélyezése személyenként 1430 dinár. A sírt fedő lap eltávolítása és visszaállítása 1760 dinár. A 10 évre szóló műemlékvédelem 6600 dinár.

A nem a temerini községben élt elhunyt temetése esetén fizetni kell a teljes temetkezési szolgáltatás díját, valamint a sírhely használati díját (kivéve a községben élő legközelebbi hozzátartozók elhunytainak temetésekor), ami 17 160 dinár. A temetők karbantartásának havi díja háztartásonként 79,53 dinár, amit az összesített közműszámlán tüntetnek fel.