2024. április 27., szombat
ÓVINTÉZKEDÉSEK KÖZÉP-BÁNÁTBAN

Elpusztult vaddisznót találtak a román határ közelében

A sertéspestis továbbterjedésének megelőzése érdekében Magyarcsernyén leállítottak minden vadásztevékenységet

A múlt hónap végén a romániai Temes megyében is megjelent az afrikai sertéspestis. Tekintettel az országhatár közelségére, leginkább Magyarcsernye község területét veszélyezteti a kór. Ezért a határ menti községben rendkívüli intézkedéseket foganatosítottak. 

Illusztráció: pixabay.com

Illusztráció: pixabay.com

A községi válságtörzs már negyedik napja kíséri a helyzetet. Járművekkel, hőérzékelő kamerákkal és fegyverrel felszerelt személyek figyelik a határ menti övezetet. Pera Milankov, Magyarcsernye polgármestere szerint rendkívül nehéz lesz megállítani a kórt, amely már eljutott Nyugat-Európába is. Ennek ellenére mindent megtesznek annak érdekében, hogy a betegség ne jusson át az országhatáron.

– Amint tudják, négy kilométerre tőlünk megjelent az afrikai sertéspestis. Ez az első védvonal. Eddig csak egyetlen elpusztult vaddisznót találtunk két nappal ezelőtt. Szabályok szerint elhantoltuk ott, ahol megtaláltuk, ugyanazon a napon, a Románia felőli határban. A vaddisznóból mintát vettünk és várjuk az eredményeket – hallottuk pénteken a polgármestertől.  

A kór az emberre nem veszélyes, viszont a beteg állatot már nem lehet kigyógyítani. Az is gond, hogy rendkívül könnyen terjed, a gépjárművek kerekétől kezdve, az ember lábbelijén keresztül, a vadállatokig.

– Leállítottunk minden vadásztevékenységet a határban, hogy azzal is csökkentsük a vaddal való mindennemű érintkezést. A vadászat csak ellenőrzött feltételek és külön intézkedések közepette engedélyezett. Minden megelőző intézkedést megtettünk, ehhez biztosítottuk az anyagiakat is. Rendelkezésünkre áll az elpusztult jószág elhantolásához szükséges gép is. Ennek a műveletnek a helyszínét is kijelöltük – mondta Ivan Palameta vadász, a válságtörzs tagja.

Magyarcsernye község 25 kilométeren határos Romániával. Nagyobb vaddisznóállománya nincs, a vaddisznók inkább csak átvonulóban vannak a vidéken. Gondot okoz azonban, hogy a határ túloldalán sok a szabadon kószáló házi sertés.

– Félő, hogy mivel légvonalban tíz kilométerre vagyunk a határtól, átjönnek hozzánk a szomszédságban szabadon kószáló házi sertések és áthozzák a kórt. A betegség nagy kárt okozna a vadállományban, ami évekre hátravetné a vadászatot a vidéken. Másrészt, a sertést tartó gazdáknak is óriási kárt okozna a járvány – mondta Szilágyi István, a helybeli Sólyom vadászegyesület tagja, aki már több mint fél évszázada vadász, de a mostanihoz hasonló esetre nem emlékszik.                

A kórt előidéző veszély miatt óvintézkedéseket foganatosítanak az egész közép-bánáti térségben. Többek között rendeletet hoztak a magyarországi és a romániai, valamint a hazai családi gazdaságokról származó hús és húskészítmények forgalmazásának a betiltásáról a piacokon. A rendelet betartását a következő napokban fokozottan ellenőrzik.