2024. április 27., szombat

Weber szerint nem a fideszes képviselőkön dől el Európa jövője

A ZDF német közszolgálati adó Maybrit illner című műsorában arról kérdezték Manfred Webert, hogy mit jelentene az Európai Néppárt számára az Európai Parlamenti választásokon, ha kizárnák a Fideszt.

„A Fidesznek tizenhárom helye van az Európai Parlamentben, ahol 750 képviselő van. Nem ezek a szavazatok fogják eldönteni Európa jövőjét” – válaszolta az EPP csúcsjelöltje. Hozzátette, hogy az európai értékek tekintetében nincs tárgyalási kedvezmény, még Orbán Viktornak sem, a frakción belül, és kívül sem.

"Az Európai Parlamentben megszavaztam a hetedik cikkely szerinti eljárás megindítását, a legerősebb fegyvert, amink van egy ország ellen az Európai Unióban" – emlékeztetett a német politikus, aki az EPP frakcióvezetője is. Mint mondta, azért szavazta meg, mert olyan döntéseket hoztak Magyarországon, amik vitán kívül állnak és elfogadhatatlanok. Orbán Viktornak változtatnia kell azon az irányon, amit választott.

Weber arról is beszélt, hogy Romániában is vannak problémák, ahol a szocialisták vannak hatalmon, és Szlovákiában is, ahol meggyilkoltak egy újságírót, és szintén szocialisták vannak kormányon. Szóval nemcsak Orbán Viktorról van szó. Ezért nincs szükségünk egy egyetlenegy emberről szóló vitára a kontinensen. Az Európai Unió alapvető értékeiről szóló vitára van szükségünk – jegyezte meg Weber.