2024. április 27., szombat

Tiltakozások országszerte

Az ország számos városában szerveztek ma kormányellenes tüntetéseket a hatalom munkájával elégedetlen polgárok. Az Egy az ötmillióból elnevezésű tiltakozó megmozdulást megtartották ma Újvidéken, Nišben, Mladenovacon, Pancsován, Kruševacon, Požegában, Versecen, Ópázován, Szabadkán, Valjevóban, Nagykikindán, Užicében, Požarevacon, Vranjeban, Čačakon, Smederevóban és Aleksinacon is.

Újvidéken több ezer ember gyűlt össze szokásosan a Szerb Nemzeti Színház előtt, ahol beszédet mondtak Čedomir Čupić és Radivoje Jovović politológusok, majd a tömeg tiltakozó sétát tett a városban, a Vajdasági Rádió és Televízió épületénél objektív tájékoztatást követeltek.

Az N1 beszámolója szerint a tüntetőkhöz több száz egyetemista is csatlakozott, akik azt üzenték, hogy hétről hétre egyre többen lesznek, és a tüntetéshez való csatlakozásukkal azokat a tévhiteket szeretnék cáfolni, hogy az újvidéki fiatalokat nem érdekli a politika és az ország jövője.

Szabadkán a rossz idő ellenére is sokan gyűltek össze a Jadran épülete előtt. A mai volt a harmadik tüntetés.  Ezúttal Goran Šušljik, színész és producer, Petar Mitrić, filmes és zenész, valamint Csernik Árpád, a szabadkai Népszínház színésze mondanak beszédet.

Ezen a tüntetésen helyi témák is felmerültek, a polgárok az utasszállítás és a távfűtés problémáját is felvetették.

A szervezők közleményben köszönték meg a részvevőknek a bátorságot, amiért részt vettek a sétán, és ezzel fejezték ki elégedetlenségüket a társadalomban és a városban kialakult állapotok miatt. Egyúttal köszönetet mondtak a belügyminisztérium, és a szabadkai rendőrség alkalmazottainak az együttműködésért, és azért, hogy az előző két tiltakozás alkalmával egyetlen incidens sem történt.