2024. április 27., szombat

Díjazott topolyai vállalkozók

A vállalkozók bálján adták át az elismeréseket

A Topolyai Vállalkozók Általános Egyesülete 132 évvel ezelőtt alakult meg azzal a céllal, hogy az egyesület tagsága és az egész közösség számára hasznos módon kezdeményezi, ösztönzi, segíti és koordinálja azokat a tevékenységeket, amelyek kedvezőbb feltételeket teremthetnek a tagok számára ahhoz, hogy vállalkozásuk működhessen és fejlődhessen.

Az 1887-ben még Iparos Egyesületként működő szervezet az egykori kisiparosokat tömörítette. 2002-ben jegyezték be a Körzeti Gazdasági Kamaránál, és azóta hivatalosan is Topolya Község Vállalkozóinak Általános Egyesületeként működik. 2016-ban jegyezte be az egyesületet a Szerbiai Gazdasági Kamara.

A közös érdekek képviselete, szakmai segítségnyújtás, a jogszabályok értelmezése, képzések, konzultációk szervezése, mind olyan dolgok, amelyekre hatványozottan megvan az igény. Vanyúr Gabriella, az egyesület titkára elmondta, amellett, hogy legtöbbször a vállalkozók problémáival, „hétköznapi” gondjaival, adminisztratív ügyekkel foglalkoznak, rendszeresen szerveznek ünnepségeket is, így az ismerkedés és a kapcsolatteremtés mellett a kikapcsolódásra is szánnak egy kis időt. Már hagyományosan – évi rendszerességgel a februári báli időszakban – megrendezésre kerül a vállalkozók bálja. Megszervezéséhez a topolyai helyi önkormányzat, valamint a vállalkozók nyújtottak segítséget. A rendezvényen Bodor Melinda, az egyesület felügyelőbizottságának elnöke és Tomik Nimród, a községi tanács tagja közreműködésével átadták az egyesület idei elismeréseit. A díjak odaítéléséről az egyesület igazgatóbizottsága döntött.

A legsikeresebb fiatal vállalkozó díját a bácskossuthfalvi Csík József, a Delphino gyorsétterem tulajdonosa kapta. Vállalkozását mindössze fél évvel ezelőtt, 2018. június 5-én alapította. Azóta töretlenül és gyorsan fejlődött, biztosította helyét a piacon. Csík József folyamatosan bővíti tevékenységét, illetve termékeinek palettáját is, több alkalmazott foglalkoztatását is tervezi már a közeljövőben. Az indoklás szerint sok háziasszony dolgát megkönnyíti azzal, hogy a családok asztalára kiváló ízeket varázsol. A környékbeli rendezvények szervezői is előszeretettel működnek együtt a vállalkozással, hiszen megbízhatóan szállítja le a rendeléseket.

A második kategóriában jutalmazott vállalkozó a sokéves sikeres munkáért kapta az elismerést. Majdnem harminc évvel ezelőtt, 1990. április 24-én nyílt meg a családi vállalkozás. A fiatalabb nemzedék 2012 februárjában örökölte meg, és azóta is folytatja a tevékenységet. Ebben a kategóriában a díjat Tóth-György Károly, a topolyai Optika tulajdonosa vette át. Az indoklás szerint a topolyai optikus sokban hozzájárult ahhoz, hogy a város és a környékbeli települések polgárai „tisztábban láthassák” a dolgokat.

A köszönőlevelet ebben az évben a szintén nagy múltra visszatekintő Gurman étterem kapta, mely egyben a rendezvény helyszínéül is szolgált. 1986. július 16-án alapították a vállalkozást. Jelenlegi formájában pedig 2013 márciusában jegyezték be. Azóta folytatja a tulajdonos a családi hagyományt. A Petkov család ugyanis három évtizeden keresztül fejlesztette az idegenforgalmi és vendéglátóipari tevékenységét. Ezen a körön belül pedig az egyik legelőkelőbb helyet foglalja el Topolyán és Vajdaságban, mindenekelőtt a mesterien elkészített gasztronómiai különlegességeknek, valamint a pihentető, nyugodt kikapcsolódást biztosító szállás lehetőségeinek köszönhetően. Petkov Csongor, a vállalkozás jelenlegi tulajdonosa vette át a köszönőlevelet.

A vállalkozók bálja már nem múlhat el a hagyományos, gazdag tombola nélkül. Az idén is nagyon sokan járultak hozzá ajándékaikkal a nyereményjáték izgalmassá tételéhez. A kiskunmajsai Jonathermál Gyógy- és Élményfürdő fődíjként egy hosszú hétvégét ajándékozott két személy számára, teljes ellátással. A szabadkai Venera Bike egy kerékpárt ajándékozott, ez volt a második díj, a harmadikat pedig a topolyai Em Commerce fa- és bútoripari vállalat ajánlotta fel, egy minőségében és formatervezésében különleges klubasztalt.