2024. április 26., péntek

Befejezik a hotel bontását

A végéhez közeledik az egykori topolyai hotel felső szintjeinek eltávolítása – Készül a tetőszerkezet terve

A végéhez közeledik Topolya központjának egyik jellegzetes épülete, az egykori Pannónia szálloda törvénytelenül felépített felső két szintjének a bontása.

A végéhez közeledik a szálloda felső szintjeinek bontása (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A végéhez közeledik a szálloda felső szintjeinek bontása (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Ugyan az elektromos kalapácsok a hét elején még dübörögtek, de látványosan a munkálatok utolsó részéhez érkeztek. Ezt bizonyítja, hogy az épületet körbevevő biztonsági kordon nagy részét már eltakarították a gyalogjárdáról. Ahogy azt korábban lapunk megtudta, a munkálatok összköltsége 8 millió dinárjába került az önkormányzatnak, és az időjárási viszonyok függvényében tudta kivitelezni a feladattal megbízott vállalkozó. Az érintett épületrésszel, vagyis a tetőszerkezettel kapcsolatban jelenleg zajlik az építőmérnöki terveztetés, és a dokumentum elkészülte után ki lesz írva a kiépítésére vonatkozó közbeszerzési pályázat is. Kislinder Gábor községi elnök korábban elmondta, hogy a hotel homlokzatának rendbetétele községi eszközökből történik majd, ezt követően a nyílászárók beépítését pályázati segítséggel tudják megoldani.

A Pannónia szálloda állapota egy félresikerült privatizációs folyamat után kezdett el nagyon gyorsan hanyatlani, majd teljesen tönkrement az épület. A magánosítási folyamat után a kétes hírű vállalkozó kezébe jutott épületen ugyan történtek fejlesztések, de azok félbemaradtak. Később kiderült, hogy a szálloda felső két szintje nem csak hogy törvénytelenül lett felépítve, de annak szerkezetét statikailag is terheli. Fremond Árpád, a Vajdasági Magyar Szövetség Topolya községi szervezetének elnöke egyik, ősszel tartott sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra, hogy a jelenlegi községi vezetés választási ígérete volt a probléma megoldása 2016-ban. Ezt követően az önkormányzatnak sikerült megvásárolnia az épületet. A szálloda rendbe tételének harmadik fázisa lesz a tetőszerkezet felépítése, amire az idén szeretnének pontot tenni. Fremond a sajtótájékoztatón abbéli reményének adott hangot, hogy Topolya 2020-ra tudja a rendeltetésének megfelelően a közösség szolgálatába állítani az épületet.