2024. április 26., péntek

Györe legnagyobb győzelme

A szerbiai szemszögből rosszul induló versenynap – hisz Ivana Jorović után Dušan Lajović súlyos, Peđa Krstin pedig váratlan vereséget szenvedett – nagyszerű diadallal zárult. Györe László ugyanis a Rio de Janeiró-i 1. fordulóban az első helyen kiemelt és a ranglistán 8. helyezett osztrák Dominic Thiemet küldte a lelátóra.

Vaskos meglepetés ez, annak ellenére, hogy jól tudjuk, a zentai teniszező salakon nagyszerű játékra képes. Györe először győzött a legjobb tíz egyike ellen, ami szerint a tegnapi a pályafutása eddigi legnagyobb sikerének is tekinthető. A győzelem értékét csak fokozza, hogy az osztrákot tavaly számos szakértő Rafael Nadal mögött a második legjobb salakosnak nevezte, amire a Roland Garros döntőjével rá is szolgált. Thiem azonban az idén nincs a legjobb formában, Rióban sem a legjobbját nyújtotta, ami Györének alkalmat nyitott.

Laci az első adogatójátékot elveszítette, azon nyomban visszabreakelt, 2:1-nél kihagyta a lehetőséget, hogy még egyszer elnyerje neves ellenfele adogatását, amit azonban 4:3-nál megtett. Györe a második játszmát breakkel kezdte, és amikor a hetedik játékban újra megtörte Thiem kezdőütését, világossá vált, hogy már nem engedi ki a kezéből a meccset.

Györe a 2. fordulóban valószínűleg a japán Taro Daniellel játszik, aki a megszakításkor a döntő játszmában 4:1-re vezetett a brazil Tiago Seyboth ellen. Györe és Daniel kétszer mérkőztek meg egymással, mindkétszer a japán nyert, tehát itt az alkalom a visszavágásra. Az új pontokkal Györe 11 lépést tett a ranglistán. A naprakész rangsorban a legjobbját jelentő 79. helyre került, amit a 2. forduló esetleges győzelmével még 7-8 hellyel megjavíthatna, és Krajinovićot megelőzve újra Szerbia harmadik legjobbja lenne.

Rióban nemcsak Thiem korai búcsúja volt meglepetés, hiszen kiesett még öt kiemelt. Fabio Fognini, Marco Cecchinato, Dušan Lajović, Nicolas Jarry és Malek Zsaziri is. Az első nyolcból egyelőre csak a portugál João Sousa jutott tovább, Diego Schwartzman pedig a félbeszakításkor 0:3-ra állt az uruguayi Pablo Cuevas ellen.

A játéknap másik nagy meglepetése a dubaji női tornán történt. A világranglista-vezető és pályafutása során először első kiemelt japán Naomi Oszakát ugyanis Babos Tímea páros partnere, a tapasztalt francia Kiki Mladenović győzte le. Ez az eredmény némi vigaszt is jelenthet Thiemnek, hisz a szerbiai származású francia teniszezőnő az élettársa.