2024. április 27., szombat
KOMMENTÁR

Minden nap szombat Ludason

Egy települést kiiktattak a menetrendből

Ludas (Šupljak) lakói ugyancsak meglepődtek hétfőn reggel, amikor kimaradt az autóbuszjárat Szabadka irányába, s a többit is hiába várták naphosszat. Legfeljebb a dörzsöltebbek tudták meg kínkeserves utánjárás után, hogy erre (a városi, külvárosi és peremvárosi járatok közé sorolt) vonalra a szombati menetrend érvényes minden következő napon, ha nem történik valami csoda. A megszorítás más települések számára azt jelentette, hogy ritkítják a járatokat, a ludasiaknak pedig azt, hogy egyáltalán nincs buszjárat Ludas és Szabadka között, lévén, hogy a menetrend szerint Ludasra egyébként sincs autóbusz-közlekedés szombaton (és vasárnap).

(Gergely Árpád illusztrációja)

(Gergely Árpád illusztrációja)

Ez az eljárás természetes az utasszállító közvállalat bürokráciája számára. Amikor ugyanis az utasjelölt felhívta az illetékeseket, igaz-e, hogy a továbbiakig nem lesz buszjárat Ludasra, visszakérdezték: tudja-e, hogy Ludasra nincs járat szombaton? Na ugye? Ennélfogva mindennap a nem létező szombati menetrend érvényes hétfőtől a továbbiakig, azaz nincs autóbusz Ludasra.

„Nyugodtan káromkodjanak, de ne minket szidjanak, hanem a községet! Nincs sofőr, tömegesen elmentek betegszabadságra” – hangzott az indoklás.

Nincs sofőr náthalázjárvány vagy az alacsony bérek, esetleg a „község” miatt? Ez tökéletesen nem érdekli az utast, aki ad valamit a közvállalat menetrendjére, s kiáll a megállóhoz, hogy munkába menjen, vagy az orvoshoz, netalán az adót fizetni (mert azonnal megbüntetik, ha nem teljesíti kötelezettségét). Ha a vállalatvezetés nem tudja fenntartani a járatot, nézzen más foglalkozás után. Ha az alapító a vétkes, ott is szemléletváltásra van szükség. Különben bedől a rendszer, veszik a bizalom. Ha csorbul a bizalom, lazul a polgárok fegyelme és fokozódik az elégedetlensége. Hadd ne soroljuk tovább!

Ludast egy tollvonással elvágták a világtól, és közben rossz példát mutatnak szorgos lakóinak, akik művelik a földet, ha esik, ha fúj, s akkor is, ha nem kifizetődő a munka. Szükség szerint nincs sem szombatjuk, sem vasárnapjuk! Most meg minden nap szombat! De ne demagógiázzunk és ne helyezzük a kis fizetésű sofőrök elé példaképnek a kis jövedelmű gazdálkodást. Elvárjuk azonban, hogy a vállalatvezetés ne sújtsa bürokratikus módszerekkel bármelyik települést! Szabadka és Ludas között naponta hat buszjárat van (volt), ebből három diákbuszjárat. A héten szünetel az utóbbi három, a másik hármat pedig nem tudták fenntartani? Háromból legalább kettőt? Egyet-egyet reggel illetve munkaidő után?

Ha a vállalati bürokrácia közben rájött, hogy diszkriminációt követett el és kiküszöböli a csorbát, nem szükséges megdicsérni! Az a dolga!

A taxiszámlát pedig benyújtjuk neki, ahogyan azt más államokban ilyen esetben normálisnak tartják.