2024. május 8., szerda

Nincs járvány, de nem árt odafigyelni

Az elmúlt egy hónapban igen sokat hallhattunk az influenzáról. A sajtóban folyamatosan figyelemmel kísérhettük, hogy hányan betegedtek meg, illetve hányan hunytak el a vírus következtében. Szabadkán nincs halálos áldozata az influenzának, viszont a fertőzöttek száma aránylag magas. Az influenzával kapcsolatban Nebojša Bohuckival, a Szabadkai Közegészségügyi Intézet járványügyi szakorvosával beszélgettünk.

– Év eleje óta folyamatosan, hétről hétre nő a megbetegedettek száma. A Szabadkai Egészségház adatai szerint a múlt héten 533-an jelentkeztek az orvosuknál influenzás tünetekkel. Egy héttel korábban ez a szám 570 volt, tehát elmondhatjuk, hogy a megbetegedések száma stagnál. A számokkal mindig óvatosnak kell lenni, hisz tudjuk, hogy aki enyhébb tüneteket mutat, nem fog jelentkezni az orvosnál. Jelenleg szünetel a tanítás, és mivel azok, akik különben orvoshoz mennének, mert igazolásra van szükségük, otthon kihordják a betegséget. Várhatóan a fertőzöttek száma ezen a héten csökkenni fog. Sokkal pontosabb információval szolgál, ha azt figyeljük, hogy vannak-e súlyosabb esetek. Szabadkán eddig három súlyosabb eset volt, de halálos eset szerencsére nem történt – fogalmazott Bohucki.

A város területén csupán A típusú influenzát regisztráltak. Ez egész Európára jellemző – az influenzás megbetegedések 99 százalékát H1N1, illetve H3N2 influenzavírus okozza.

Ami az influenza elleni védekezést illeti, a szakember elmondta, hogy a védőoltás megfelelő védelmet nyújt. Szabadkán az idén minden vakcinát elhasználtak, ami a korábbi években nem volt jellemző. Aki nem vette fel a védőoltást, annak különböző prevenciós eljárások állnak a rendelkezésére – fertőzött személyek társaságának kerülése, az olyan helyiségek esetében, ahol egyszerre többen tartózkodnak, sűrű szellőztetés, illetve különböző higiéniás intézkedések, mindenekelőtt a kézmosás. Sokan használnak maszkot is, ez viszont csak akkor hatásos, amennyiben a fertőzött személy viseli. Az egészséges személyt nem védi a fertőzéstől, mivel a vírusok a szem kötőhártyáján keresztül is bejuthatnak a testünkbe. Bohucki elmondása szerint az iskolaszünet elrendelése nem tekinthető prevenciós eljárásnak, mivel a gyerekek az iskolaszünet alkalmával is kint vannak, találkoznak emberekkel, és mindenféleképpen megbetegszenek. Ugyanígy a látogatási tilalom a kórházak esetében sem tekinthető prevenciós eljárásnak a közösség szempontjából, csupán a fekvőbetegeket védik ily módon.

Nebojša Bohucki elmondása szerint a vírustól nem kell félni, mára az életünk részévé vált, hisz már tíz éve jelen van városunkban is, és a téli hónapokban a föld északi féltekéjén mindenhol jelen van, még akkor is, ha nem beszélünk járványról.

A járványügyi szakember elmondta, hogy az eddigi tapasztalataik alapján ameddig az év hidegebb periódusa nem ér véget, körülbelül május elejéig, addig számítani lehet a különböző légúti megbetegedésekre, így az influenzára is. Jellemzően februárban regisztrálják a legtöbb fertőzöttet, de arra is volt már példa, hogy ez márciusban következett be.