2024. április 27., szombat

Szakmai adatforrás

Az idén is lesz Magvető-nyereményjáték – Hatszázadik számát ünnepli mezőgazdasági mellékletünk – Élőújságot tartottunk Csantavéren

A Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége közös szervezésében mezőgazdasági lakossági fórummal egybekötött Magyar Szó- és Magvető-élőújság volt kedden este a csantavéri  színházteremben. Az est házigazdája, Faragó Erika falugazdász köszöntötte a jelenlevőket. Varjú Márta főszerkesztő ismertette az időszerű tudnivalókat a lapról, valamint elmondta, hogy az idei év a Magyar Szó 75. évfordulójának jegyében telik. A Szórványlétben I. és II., valamint a Menedékben  különkiadványokról szerkesztőjük, Fodor István beszélt. A mezőgazdasági melléklet, a Magvető a héten a 600. számát ünnepli. Varga Attila, a melléklet szerkesztője elmondta, hogy az elmúlt évek során több mint 200 élőújságot szerveztek, Vajdaság szinte minden településére eljutottak, azzal a céllal, hogy az olvasókkal, gazdákkal találkozzanak.

Sokan voltak kíváncsiak Csantavéren a lakossági fórumra és a Magvető élőújságjára (Ótos András felvétele)

Sokan voltak kíváncsiak Csantavéren a lakossági fórumra és a Magvető élőújságjára (Ótos András felvétele)

− Az embereket elsősorban az egzisztencia, amit az ágazatból nyerhetnek, az árviszonyok, a felmerülő problémák megoldása, a pályázatok, a támogatások érdeklik, és ezeket a témákat boncolgatja a Magvető, immár 12 éve. Mindig az aktuális mezőgazdasági kérdésekre kutatom a választ – hangsúlyozta Varga Attila.

Elmondta, hogy az idén is értékes ajándékokat nyerhetnek az olvasók a Magvető tavaszi nyereményjátékában.

A főnyereményt az elmúlt évekhez hasonlóan az adai Agromerkur szavatolja, ezúttal egy két és fél méter szélességű vetéselőkészítőt. Az est következő fellépője Gergely József újságíró, fotóriporter volt, aki a hamarosan könyv formájában is megjelenő hódegyházi anekdotagyűjteményéből adott egy kis ízelítőt. Az aktuális mezőgazdasági pályázatokról, támogatásokról, a kötelező gazdasági bejegyzésekről, a költségvetésről Juhász Attila mezőgazdasági államtitkár, Ótott Róbert, a Tartományi Mezőgazdasági, Víz- és Erdőgazdálkodási Titkárság helyettes titkára és Nagy Miklós, a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének elnöke beszélt. A komoly témák után az egybegyülteket az est elmaradhatatlan vendége, a népszerű Magyarzó Pistike nevettette meg, akit Molnár Zoltán színművész személyesített meg. Az érdeklődők az est folyamán előfizethettek a Magyar Szóra és a Magvetőre, valamint megvehették kiadványainkat Bágyi Sándortól, a terjesztőosztály munkatársától. Az élőújság után kíváncsiak voltunk a jelenlévők véleményére a napilapunkról és mellékleteinkről.

Veréb Péter (Ótos András felvétele)

Veréb Péter (Ótos András felvétele)

Berze Tibor (Ótos András felvétele)

Berze Tibor (Ótos András felvétele)

Bordás Kázmér (Ótos András felvétele)

Bordás Kázmér (Ótos András felvétele)

Faragó Erika (Ótos András felvétele)

Faragó Erika (Ótos András felvétele)

Földi Márta (Ótos András felvétele)

Földi Márta (Ótos András felvétele)

− A Magyar Szó napilap nagyon fontos a vajdasági magyarság számára, hiszen létfontosságú információkat tartalmaz. A Magvető mellékletben olyan gazdákat szólítanak meg, akiknek igen jelentős mondanivalójuk van – hangsúlyozta Berze Tibor.

 − Növénytermesztéssel foglalkozom, így a mezőgazdasági mellékletben mindig találok hasznos információkat, valamint a tőzsdei árak is érdekelnek. Szinte mindegyik számot megvesszük a hét folyamán, a család tagjai közül mindenki talál benne olvasnivalót – emelte ki Veréb Péter

− A szakmámból kiindulva a mezőgazdasági témák azok, amelyek érdekelnek, valamint nagyon szeretem a történelemmel kapcsolatos írásokat is. Mindenféleképpen léteznie kell a Magvetőnek, hiszen a gazdák nagyon sok hasznos információhoz juthatnak belőle – mondta Faragó Erika falugazdász.

− A hétvégi számot szoktam megvásárolni, az egész újságot átnézem, és a számomra érdekes témákat elolvasom. Mindig találok benne valami érdekes információt, legyen az hirdetés vagy a mezőgazdasággal kapcsolatos aktualitás – közölte Bordás Kázmér.

− Mindennap olvasom a Magyar Szót, megfognak a jó cikkek a címlapon. A Magvető a  mezőgazdasági termelők szempontjából nagyon jó melléklet, hiszen szakmai adatforrás. A Gyógykalauz mellékletet is kedvelem, hiszen ott a szakembereket szólítják meg. A sportkedvelők számára pedig nagy öröm lesz a sportmelléklet. Ki milyen terület iránt érdeklődik, azt a lapban megtalálhatja. Bízom benne, hogy  a Magyar Szó további fennmaradását csak úgy tudjuk biztosítani, ha minél többen, naponta megvásároljuk– hangsúlyozta Földi Márta, a Helyi Közösség Közgyűlésének elnöke.

A Magyar Szó főszerkesztő asszonya  és munkatársai bemutatják a lapot és kiadványainkat (Ótos András felvétele)

A Magyar Szó főszerkesztő asszonya és munkatársai bemutatják a lapot és kiadványainkat (Ótos András felvétele)

A Vajdasági Agráregyesületek Szövetség lakossági forúmán rangos vendégek voltak (Ótos András felvétele)

A Vajdasági Agráregyesületek Szövetség lakossági forúmán rangos vendégek voltak (Ótos András felvétele)

A 600. Magvető (Ótos András felvétele)

A 600. Magvető (Ótos András felvétele)

A lelkes közönség (Ótos András felvétele)

A lelkes közönség (Ótos András felvétele)