2024. április 26., péntek

Sokszínű együttműködés

Kultúrák közötti összefogás a határ menti régiókért

A Colourful Cooperation a magyar–szerb határvidéken élők gazdasági és kulturális életét hivatott segíteni. A Magyarország–Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében két művelődési ház épül Palicson és Mórahalmon, amelyek révén helyet és teret adnak a két nemzet együttműködésének, és egyúttal a határokon átnyúló kulturális turizmust is fejlesztik. A hároméves projektum részeként létrehoztak egy kétnyelvű weboldalt is, kifejezetten a magyar–szerb határvidékre vonatkoztatva, amely a Colourful Cooperation programjaiba, a határrégió híreibe, eseményeibe és egyéb érdekességekbe nyújt betekintést.

A www.visithusrb.com honlapon az utóbbi tíz hónapban több mint kétezer hír és 150 cikk jelent meg, és több mint 50 videó érhető el az oldalról – tudtuk meg a tegnap Újvidéken megtartott sajtótájékoztatón Deli Mónikától, a honlap magyarországi szerkesztőjétől.

Nebojša Drakulić és a projektum résztvevői, Deli Mónika balról az első, mellette Csókási Eszter (Fotó: Ótos András)

Nebojša Drakulić és a projektum résztvevői, Deli Mónika balról az első, mellette Csókási Eszter (Fotó: Ótos András)

– Törekszünk arra, hogy minél részletesebben bemutassuk a határ mindkét oldalán zajló kulturális, turisztikai, gazdasági, illetve más típusú együttműködéseket. A legnépszerűbb témák között szerepelnek a munkahely-fejlesztési kérdések, a munkaerőpiaci fejlemények és az egymás országába való átjárás lehetősége munkavállalás céljából.

Csókási Eszter, a DKMT Eurorégió Fejlesztési Ügynökségének az ügyvezetője elmondta, hogy 2017-ben tette meg az első lépéseit a projektum, értéke pedig 3,7 millió euró.

– A kedvező magyar–szerb viszony közepette gyakran látogatjuk egymást, az viszont viszonylag ritka, hogy egymás kulturális életébe is be szeretnénk kapcsolódni. A honlap révén tájékozódhatunk különféle eseményekről, magyarországiak szívesen látogatnak Szabadkára színházi előadásra, vagy pedig Szerbiából is szívesen elmennek Szegedre egy-egy programra. Azáltal, hogy a projektben intézményesítjük a határon átnyúló együttműködést, nevezetesen Mórahalmon megépül a szerb kulturális központ, Palicson pedig a magyar kulturális központ, központjai lesznek a kultúrának a két országban. Abban reménykedünk, hogy Újvidék város révén, amely Európa Kulturális Fővárosa lesz 2021-ben, kialakul egy rendkívül élénk együttműködés a térség kulturális szereplői között. Ezt szolgálják Vajdaság Autonóm Tartomány és a DKMT Duna–Körös–Maros–Tisza Nonprofit Közhasznú Kft. által nyújtott szolgáltatások a projektben – ecsetelte Csókási Eszter.

A célok között szerepel, hogy feloldódjanak azok a határok, amelyek adminisztratív és fizikai akadályokat jelentenek – nyilatkozta Nebojša Drakulić tartományi régiófejlesztési és helyi önkormányzati titkár

– A közös projektum segítségével, valamint a megértés és a bizalom erősítésével az európai együttműködés folyamata is erősödni fog. A határ menti együttműködésnek hozzáadott értéke is van. Kihat arra, hogy a határok ne legyenek akadályok. Fontos eszköz a közös problémák megoldásában és a közös célok elérésében, valamint a projektum segíti az anyagi eszközök áramlását és a tudáscserét. A Tartományi Regionális Együttműködési Titkárság a DKMT-vel együttesen a Colourful Cooperation projektum keretében segítséget nyújt a periférikus helyzet feloldásában. Az a célunk, hogy a helyi lakosságon kívül a környező településeken élők és az ide érkező turisták is részt vegyenek a kulturális életben. Ily módon ismereteket szereznek a két nép kultúrájáról és mindennapi életéről. Reményeim szerint e projektummal felgyorsítjuk és javítjuk az információcserét a határ menti térségben, amely erősítheti a közös bizalmat és megértést – hangsúlyozta Nebojša Drakulić.