2024. április 26., péntek

Óráról órára változik a helyzet

Sofőrválság következtében szombati menetrend szerint közlekednek a buszok

Munkanapokon is szombati menetrend szerint közlekednek hétfő óta a Subotica-trans Közúti Utasszállító Közvállalat autóbuszai. Azért hozták meg ezt a döntést, mert a vállalat régóta sofőrhiánnyal küszködik, a járványos megbetegedések következtében pedig sokan betegszabadságot vettek ki még a múlt héten. A korlátozás a városi és a távolsági járatokat egyaránt érinti.

Nem lehet pontosan meghatározni, meddig lesz érvényben a megszorítás (Fotó: Gergely Árpád)

Nem lehet pontosan meghatározni, meddig lesz érvényben a megszorítás (Fotó: Gergely Árpád)

– A 144 járművezető közül 49-en betegedtek meg, azaz több mint egyharmaduk nem tudja végezni a munkát. Közülük néhányan kötelező szabadnapjaikat töltik, de vannak, akik évi szabadságot vettek ki. Áttekintettük a lehetőségeinket, és rájöttünk, hogy nem tudjuk lefedni az útvonalak járataira szükséges létszámot – nyilatkozta lapunknak Milan Vasović, a Subotica-trans közlekedési ügyvezető igazgatója, aki hozzátette, hogy a helyzet óráról órára változik, és nem lehet pontosan meghatározni, meddig lesz érvényben a megszorítás, ahogyan azt sem, be tudják-e egyáltalán tartani a szombati menetrendet. A közvállalatban igyekeznek megoldást találni a helyzetre.

– Buszsofőri álláshirdetésünket már régebben megjelentettük, feltüntettük benne, hogy támogatjuk a D kategóriás engedélyhez szükséges vizsgáztatást, azzal a feltétellel, hogy a sikeres vizsgázás után két évig a Subotica-transnál kell dolgoznia a pályázónak. Ezzel a módszerrel több járművezetőt is alkalmaztunk, de az utóbbi időben azt vettük észre, hogy egyre kevesebben pályázzák meg felhívásunkat. Évekre visszamenőleg megfigyelhető a sofőrök külföldi munkavállalása, akik a jobb fizetések reményében távoztak a cégtől, de az is lehet, hogy másik munkaadót kerestek az országban – magyarázta a közlekedési ügyvezető igazgató.

Nemcsak Szabadkán, hanem más szerbiai városok közlekedési vállalatában is munkaerőhiány van. A munkatörvény engedélyezi a nyugdíjasok foglalkoztatását, és ennek köszönhetően a vállalatok nyugdíjas buszsofőröket is alkalmaznak. A vasárnap meghozott intézkedés addig lesz érvényben, míg nem lesz elegendő sofőr az eltörölt járatok újraindításához. A közlekedési vállalat arra kéri a lakosokat, hogy mindenképp tájékozódjanak utazás előtt az érvényes menetrendről.