2024. április 26., péntek

A hiteles tájékoztatás a legfontosabb

Mezőgazdasági lakossági fórummal egybekötött Magvető-élőújság volt Zentán

Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége és a Magyar Szó közös szervezésében csütörtökön este Zentán mezőgazdasági lakossági fórummal egybekötött Magvető-élőújságot tartottak a városháza dísztermében. A jelenlévőket Nagy Miklós, a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének elnöke köszöntötte, majd Varjú Márta, a Magyar Szó főszerkesztője ismertette a lappal kapcsolatos aktualitásokat. Elmondta, hogy az egész év a Magyar Szó 75 éves jubileuma jegyében telik, és hangsúlyozta, hogy az olvasó érdeklődése élteti a lapot, ezért mindent megtesznek annak érdekében, hogy minél érdekesebb, aktuálisabb témákról írjanak. 

A Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége és a Magyar Szó közös szervezésében csütörtökön este Zentán mezőgazdasági lakossági fórummal egybekötött Magvető-élőújságot tartottak a városháza dísztermében. Felvételünkön Nagy Miklós, Varga Attila, Varjú Márta és Fodor István (Gergely József felvétele)

A Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége és a Magyar Szó közös szervezésében csütörtökön este Zentán mezőgazdasági lakossági fórummal egybekötött Magvető-élőújságot tartottak a városháza dísztermében. Felvételünkön Nagy Miklós, Varga Attila, Varjú Márta és Fodor István (Gergely József felvétele)

Fodor István újságíró a kiadványokat mutatta be, mindenekelőtt a Szórványlétben I. és II. kötetet, valamint a Menedékben című kiadványt, melyeknek ő a szerkesztője. Magvető-élőújság lévén a mezőgazdasági mellékletről több szó esett. Varga Attila, a Magvető szerkesztője többek között elmondta, hogy a melléklet fő olvasótábora ezen a vidéken van, és nagyon fontos a szerkesztőség számára az olvasók visszajelzése, hozzászólása, mert az a cél, hogy minél informatívabb, színesebb legyen a Magvető, és hogy minél több gazdának útmutatással szolgáljon:

– A problémákról nyíltan kell beszélni, ezért mi az aktuális agrárhíreket mindig feldolgozzuk, követjük őket, hiszen az olvasótáborunkat csakis így tájékoztathatjuk. Figyeljük, hogy mire kíváncsiak az olvasók, mit szeretnének a mellékletben látni, és igyekszünk azokról a témákról írni. A pályázatokat folyamatosan figyeljük, felhívjuk rájuk az emberek figyelmét, a támogatásokról ugyanígy beszámolunk, követjük az árviszonyokat, az ágazatok országos és határon túli híreit is követjük, és nagyon sok pozitív visszajelzést kapunk. A múlt héten került ki a nyomdából a Magvető 600. száma, és erre nagyon büszkék vagyunk, mert mellékletünk már tizenkét éve szolgálja az olvasókat.

A lakossági fórum végén a gazdák kérdéseket tehettek fel az előadóknak (Gergely József felvétele)

A lakossági fórum végén a gazdák kérdéseket tehettek fel az előadóknak (Gergely József felvétele)

Elmondta, hogy indul a Magvető tavaszi nyereményjátéka, az első szelvényt már a holnapi (keddi) mellékletben megtalálják. Összesen öt szelvény jelenik meg – pótszelvény is lesz –, és ezeket borítékban kell elküldeni a megadott címre. A főnyereményt ezúttal is az adai Agromerkur biztosítja, mégpedig egy ezer euró értékű talaj-előkészítőt, de további ajándékcsomagok is lesznek.

A folytatásban Gergely József újságíró, fotóriporter hódegyházi anekdotákkal szórakoztatta az egybegyűlteket, és elmondta, hogy a gyűjtés hamarosan könyv formájában is megjelenik, és mindenki számára elérhető lesz.

A rendezvény további részében Juhász Attila, a mezőgazdasági minisztérium államtitkára és dr. Molnár Viktor, a Tartományi Mezőgazdasági Fejlesztési Alap igazgatóhelyettese az aktuális mezőgazdasági pályázatokról, támogatásokról tájékoztatta a jelenlévőket.

Juhász Attila elmondta, hogya mezőgazdasági minisztérium 2019. évi költségvetése 51,7 milliárd dinár, és hogy ez 7 milliárd dináros növekedést jelent a tavalyihoz képest. Úgy fogalmazott, hogy ez a növekedés arra a vissza nem térítendő támogatás kategóriára vonatkozik, amely a vidékfejlesztés és a családi gazdaságok számára elérhető eszközkategóriát jelenti.

– A gazdák 50%-os vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak az állattenyésztési ágazatban, a zöldség- és gyümölcstermesztésben, valamint a szántóföldi növénytermesztési ágazatokban használt mechanizációra, kapcsolható eszközökre, különféle gépekre, ágazatonkénti berendezésekre. Az idei költségvetésnek is fontos eleme a fiatal gazdák támogatása, ugyanakkor a kamattámogatott hiteleinkre is szeretném felhívni a gazdák figyelmét, valamint arra, hogy a biztosítások prémiumát is támogatjuk.

Elmondta, hogy az IPARD-programon keresztül finanszírozott beruházásokra a költségvetésben négymilliárd dinárral többet különítettek el.

A műsor végén, felüdülésként a MagyarZó Pistike lépett fel (Gergely József felvétele)

A műsor végén, felüdülésként a MagyarZó Pistike lépett fel (Gergely József felvétele)

– Ezen belül még mindig lehet pályázni tárolókapacitásokra, hűtőházakra, és nemcsak berendezésekre, hanem építkezésre is. Az idén újból kiírjuk a pályázatot a mechanizációra, traktorvásárlásra, minden fajta gépezetre. Ha a családi gazdaságokon belül megvan az igény a beruházásokra, akkor ezeket a lehetőségeket ki kell használni.

Dr. Molnár Viktor a Tartományi Mezőgazdasági Fejlesztési Alap pályázatai kapcsán elmondta, hogy az Alapban évről évre gyarapodik a pénz, és hogy az utóbbi években javítottak a kölcsönök feltételein. Beszámolt arról is, hogy a tavalyihoz hasonlóan az idén is tíz hitelvonal jelenik meg, megmaradt a mechanizációra, méhészetre, fásításra, jégvédő hálók beszerzésére, gyümölcsös elkerítésére vonatkozó hitelvonal, sőt, mivel igény mutatkozik rá, valószínűleg napelem vásárlására is adnak hitelt, de erről még nem született döntés. Elmondta, hogy ebben az évben növelték a borjúvásárlási kölcsönök keretét, a tenyészállatok vásárlásának keretét pedig megduplázták.

A tartományi mezőgazdasági titkárság pályázatai kapcsán arra mutatott rá, hogy az idén 1,2 milliárd dinár áll a termelők rendelkezésére különböző pályázatokon:

– Négy pályázat már megjelent, ezek esetében március 15-e a beadási határidő. Pályázni lehet öntözőrendszerekre, jégvédő hálókra, fóliasátrakra és farmi felszerelésre. Mindezeken 60%-os vagy ennél nagyobb költség visszaigénylése valósítható meg. A méhészek támogatása sem marad el, a borászok és pálinkakészítők eszközbeszerzésre pályázhatnak, valamint folytatódik a gazdaságok eszközbeszerzésének támogatása is.

A folytatásban Kalmár Beatrix zentai falugazdász arról tájékoztatta a jelenlévőket, hogy megkezdték a gazdaságok bejegyzését, felújítását. Elmondta, hogy az ezzel kapcsolatos űrlapokért fordulhatnak hozzájuk, és külön felhívta a gazdák figyelmét arra, hogy minden földet, amit használnak, regisztrálni kell. Elmondta, hogy zentai irodájuk új helyre költözik, mégpedig a Mária utca 42. alá.

Utolsó napirendi pontként Nagy Miklós az idénymunkások bejelentésével kapcsolatos tudnivalókról számolt be, majd a komoly témák után egy kis felüdülésként MagyarZó Pistike szórakoztatta az egybegyűlteket.

Szeretik a Magvetőt olvasni

Vartus Szabolcs agronómus, Zenta: A Magyar Szót azóta olvasom, amióta megtanultam olvasni, mert mindig vettük. A Magvető számomra is érdekes, találok benne mindig érdekességet, kísérem az aktuális dolgokat, meg szeretem visszaolvasni a véleményeket. A határon túlról is, egy kicsit a nagyvilág mezőgazdaságáról is informál minket, tehát vannak benne hasznos tudnivalók. Én szeretném, ha az állattenyésztésről többet írnának, mert azt az elmúlt évtizedekben országos szinten annyira leépítették, hogy most nagyobb hangsúlyt kellene fektetni rá.

Vartus Szabolcs (Gergely József felvétele)

Vartus Szabolcs (Gergely József felvétele)

Baráti Zoltán (Gergely József felvétele)

Baráti Zoltán (Gergely József felvétele)

Baráti Zoltán, zentai gazda: a Magyar Szó előfizetői vagyunk, így a Magvető is mindig megérkezik hozzánk. Szeretem, hogy bemutatják benne a gazdaságokat, benne vannak az agrárhírek, a terményárak, és mindig találunk benne valami újdonságot. Én a növényvédelemről szeretnék többet olvasni, és az aktuális témákról, amik a mezőgazdaságot az adott időszakban érintik. Nálunk a reggeli kávé mellett mindig ott a Magyar Szó is.

Fajka Ferenc, Zenta: Nagyon szeretem a Magyar Szóban a hirdetéseket, azokat mindig követem, és a mezőgazdasági mellékletet is olvasom. A tőzsdei árak, az előrejelzések érdekelnek a leginkább. Szerintem az volna még jó, ha pontosabban tájékoztatnák az olvasókat a közelgő időjárásról, de úgy, hogy arra tényleg lehessen számítani. Ez sokat segítene a munkánkban.

Kaszás Viktor, Felsőhegy: Előfizetői vagyunk a Magvetőnek, és szeretjük, mert az aktuális híreket, az új fejleményeket megtudhatjuk belőle. Jól leírják a mezőgazdasággal kapcsolatos országos híreket, a határon túlról is. Mindent tartalmaz, ami fontos, a pályázatokról mindig írnak, valamint az aktuális hírekről is, úgyhogy mi szeretjük, és informálódunk belőle.

Fajka Ferenc (Gergely József felvétele)

Fajka Ferenc (Gergely József felvétele)

Kaszás Viktor (Gergely József felvétele)

Kaszás Viktor (Gergely József felvétele)

Tóth Bojnik Imre (Gergely József felvétele)

Tóth Bojnik Imre (Gergely József felvétele)

Tóth Bojnik Imre, Zenta: Járatom a Magyar Szót, nekünk szerintem ez kötelességünk, mert ha mi nem vesszük, nem lesz olvasója, és akkor lap sem lesz, és az nagyon hiányozna. Mivel a méhészet mellett gyümölcstermelő is vagyok, a Magvetőben Babić Andrea tájékoztatóit szeretem. A mezőgazdaság annyira nem köt le, viszont azért jöttem el az élőújságra, mert szerettem volna látni azokat az embereket, akikről olvasok az újságban.