2024. április 27., szombat

Hiány diákból, szaktanárból

A tagozatok száma nem csökkent – Logopédiai szolgálat – A topolyai Társult Iskola tevékenységéről

A topolyai székhelyű Társult Iskola az 1970-es évek vége óta tevékenykedik, jelenleg a község 8 alapfokú tanintézményének, illetve a zeneiskolának a pénzügyi-adminisztrációs feladatát látja el. Topolya logopédiai szakrendelése is az intézmény falai között folyik. Az igazgatónő, Danijela Rodić elmondta, hogy a működésük évente 4 millió dinár megtakarítást jelent a község számára.

Danijela Rodić, a Társult Iskola igazgatónője (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Danijela Rodić, a Társult Iskola igazgatónője (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

– Mi kis iskolai igazgatóságként fejtjük ki a tevékenységünket, szakvélemények szerint akár a mi topolyai példánk alapján is lehetne racionalizálni az országos iskolahálózatot. Csak néhány példa: a község tanintézményeiben legalább 7 jogásznak is kellene tevékenykednie, viszont a Társult Iskola keretében 2 szakember megoldja valamennyi tanintézmény feladatait. Eddig egyik iskolánknak sem volt gondja a pályázatok lebonyolításával, és a hatáskörünkbe tartozó tanintézményekkel szemben sem folyik jogi eljárás – nyilatkozta az igazgatónő. Elmondta azt is, hogy a Társult Iskola hiánypótló munkát is ellát, hiszen a logopédiai szolgálatuk fedi a községre vonatkozó ilyen jellegű feladatokat, és a jövőben tevékenységi körüket defektológiai tanácsadó beindításával is bővíteni szeretnék.

A Társult Iskola összegzi a 7 községbeli alapfokú tanintézmény statisztikai mutatóit Topolyán.

– Tizenöt éve dolgozom az intézményben, és a munkám során csaknem megfeleződött az iskolaköteles gyerekek száma a községben. Ami viszont nagyon fontos, hogy az iskolákban nem csökkent a tagozatok száma, és ezen múlik az iskolák támogatottsága. Ez az adat tükrözi az évek óta tapasztalt születési mutatók csökkenését, illetve az elmúlt néhány évben felgyorsult migrációs tényezőket – nyilatkozta az igazgatónő, és kiemelte, hogy öt év alatt a topolyai általános iskolákban tapasztalható legnagyobb mértékben a gyermeklétszám csökkenése.

– A Nikola Tesla Általános Iskolában egy tagozattal csappant meg a létszám, hiszen csak egy magyar tannyelvű tagozat indult, így az idén 490 diák koptatja az iskola padjait, a Csáki Lajos Általános Iskolába csaknem 590 diák jár ebben a félévben, öt évvel ezelőtt majd 720 volt a tanulók száma. A bácskossuthfalvi Id. Kovács Gyula Általános Iskola diáklétszámán is nagyon meglátszanak a migrációs folyamatok, hiszen 298 tanulójuk van, öt évvel ezelőtt 320 diák tanult a faluban, a speciális tagozattal együtt – ismertette Danijela Rodić az adatokat. Gunarason 121 tanuló jár iskolába, Zentagunarason 92, a pacséri általános iskola két tannyelvű tagozataiban összesen 158 diák tanul, Bajsa Pannóniával együtt 167 tanulóval foglalkoznak, ez enyhe növekvő tendenciát mutat. Krivaján 63 diák jár az általános iskolába, és 9-en tanulnak a speciális tagozatban. A Topolyai Zeneiskolának 294 diákja van.

Danijela Rodić elmondta, hogy követik a helyzet alakulását, és egyelőre nem tartanak nyilván tanerő-felesleget a községben.

– Mint ahogy a migrációs folyamatokkal veszítjük a diákjainkat, úgy a tanerőhiány is égető probléma a községben. Matematika-, fizika-, kémiaszakos tanárokból van hiány a községben, illetve az angol és német nyelvi szakos tanárokra is szükség lenne mindkét tanítási nyelven – tudtuk meg, majd az iránt érdeklődtünk az igazgatónőtől, hogy az óbecsei Petőfi Sándor Általános Iskola története milyen módon érinti Topolya községet.

– Az év elején mi is elküldtük a minisztériumnak a helyi közösségek bevonásával készített jelentésünket a tanintézményekre vonatkozó adatokról. A két topolyai általános iskola közül több mint 2 kilométer a távolság, a tanítás két nyelven folyik, a diáklétszám a 480-as határnál több, illetve a falvak is távol vannak egymástól. Ez azt jelenti, hogy nekünk egyelőre nem kell tartanunk az iskolabezárástól. – mondta Danijela Rodić. Arra a kérdésünkre, hogy mik az elképzelések arra az esetre, ha tovább csökken a diáklétszám Topolya községben, az igazgatónő azt válaszolta, hogy ez kényes kérdés, és nem szeretne találgatásokba bocsátkozni. Mint mondja, reményt keltő, hogy vannak olyan családok, amelyek visszatelepedtek. Hozzátette azt is, hogy köztudottan minden település életében alapvető az iskola megléte, s ha bezárják azzal megpecsételik a falu életét. Szavai szerint az illetékeseknek rendkívül körültekintően kell kezelniük ezt a témát.