2024. április 27., szombat

Az EU másképp kezelné Iránt, mint az USA

Véget ért a hatvan ország részvételével tartott Közel-Kelet-konferencia Varsóban. Az Európai Unió és az Egyesült Államok hasonló módon látják a közel-keleti problémákat, így Irán negatív szerepét, de a lehetséges megoldásokról eltér az EU és Washington álláspontja.

Fotó: Beta/AP

Fotó: Beta/AP

Az amerikai alelnök szerint az USA európai partnerei nem elég együttműködők. Mike Pence kifogásolta, hogy az EU az amerikai szankciók megtörésére tesz erőfeszítéseket.

A washingtoni vezetés szerint az eddiginél nagyobb nemzetközi nyomást kell gyakorolni Teheránra, a lengyel külügyminiszter viszont a megbékélés mellett emelt szót:

Jacek Czaputowicz a hosszútávú célokról beszélt, az egész térség tartós nyugalmának megteremtéséről. Ezt szolgálják majd a munkacsoportok megbeszélései a jövőben, a varsói folyamat részeként, tette hozzá a lengyel külügyminiszter.

A kétnapos konferencia végén kiadott nyilatkozat értelmében hét nemzetközi, konkrét megoldásokat kereső munkacsoport jön létre a közel-keleti konfliktusok rendezésére. Irán bírálta a varsói konferenciát, Teherán-ellenesnek minősítette a tanácskozást.

Michal Chorosnicki, a Jagelló Egyetem professzora szerint a varsói folyamat erőfeszítéseit az iráni vezetés fellépése veszélyeztetheti, illetve a Teheránnal szövetséges államok, amelyek a varsói célokkal ellentétes fellépést kísérelnek meg.

Az Euronews tudósítója jelenti: "Izrael és Irán közeledéséhez sokak szerint olyasfajta csodára lenne szükség, ami csak a hit szféráiban fordul elő."