2024. április 26., péntek

Növekedett a gyermekek által elkövetett törvényszegések száma

Kérik a szülőket, ha bármilyen téren problémájuk van, forduljanak szakemberhez

Topolya és Kishegyes Község Szociális Központja a szociális ellátás és támogatás odaítélése mellett jogi tanácsadói és családsegítő, valamint gyermekvédelmi feladatokat is ellát. A Topolya községre vonatkozó adatokkal kapcsolatban az intézmény vezetője, Jasmina Zimonjić közölte, hogy az utóbbi években egyre több a munkájuk e téren.

– A családon belüli erőszak esetén mi vagyunk az összekötő kapocs a rendvédelmi szervek és a családok között, illetve mi értesítjük a rendőrséget, és a belügyi szervek is hozzánk fordulnak a kiskorúak által elkövetett törvényszegések esetén is. Sajnos az előző évekhez viszonyítva tavaly megkétszereződött az esetek száma, és 64 alkalommal kellett fellépnünk – tudtuk meg az igazgatónőtől, aki elárulta azt is, hogy a kiskorú egyének aszociális viselkedése, vagyis iskolakerülés, rendszertelen iskolalátogatás miatt is őket értesítik elsőként.

– A kortársakkal szemben elkövetett erőszak is a mi területünk, tavaly 22 ilyen esetben működtünk együtt az iskolákkal. Ezek közül néhány a súlyosabb kategóriába tartozik, és a főügyész közbelépését is kérnünk kellett. Továbbá a kiskorúak közlekedési kihágásai, rendbontásai, amiből 14 esetünk volt. A kiskorúak által elkövetett bűncselekmények kapcsán 28 lopást, garázdaságot és kábítószeres ügyet kellett nyilvántartásba vennünk – nyilatkozta Jasmina Zimonjić, aki annak a sajnálatos tapasztalatának adott hangot, hogy egyre fiatalabb gyermekek követnek el törvényszegést.

– A 14 év alatti a gyerekek ellen ugyan megindul a jogi eljárás, de a törvények értelmében nem ők felelősek a tetteikért, hanem a szüleik. Tőlünk véleményt kérnek a belügyi szervek, és később a mi szakembereink foglalkoznak a tévútra tért gyerekekkel és családjukkal – hallottuk az igazgatónőtől, aki elárulta azt is, hogy természetesen vannak szülők, akik készségesen együttműködnek a központ munkatársaival, de akadnak olyanok is, akik továbbra sem szentelnek megfelelő figyelmet a gyermekeiknek. Jasmina Zimonjić arra kéri azokat a szülőket-nevelőket, akik bármilyen területen patthelyzetbe kerültek a gyermeknevelés terén, jelentkezzenek a szociális központ szakembereinél. Az igazgatónő egyben szeretné eloszlatni azokat a téveszméket, hogy azoktól a szülőktől, akik akadályba ütköztek e téren, elveszik a gyermeküket.

– Mi magyar és szerb nyelvű tanácsadással is szolgálunk, és az téveszme, hogy ha probléma van, akkor azonnal elvesszük a gyerekeket. Egy szülő, szociális vagy anyagi helyzetétől függetlenül, bármikor szembesülhet problémákkal. Mi ezt a szakembereink bevonásával próbáljuk kezelni. Ezenkívül munkatársaim a házasságban keletkezett konfliktusokra vagy a családi problémákra vonatkozóan is adnak tanácsokat. A tanácsadó szolgálat szerdán délutánonként működik, de a 024/715-810-os számon történő telefonos egyeztetés után máskor is fogadjuk a polgárokat – tette hozzá a központ igazgatónője.

– Tavaly nagyobb lendületet vett az iskolákkal való együttműködésünk, a központ közreműködésével is több előadást tartottunk a tanintézményekben a függőségi betegségekről. Ide sajnos nemcsak az egyre veszélyesebb kábítószerek tartoznak, hanem mondjuk az internet, a szerencsejáték és a szeszes italok is. Erre a nyitott kommunikációra szemmel láthatóan igény mutatkozott mind az iskolák, mind a szülők részéről – nyilatkozta Jasmina Zimonjić, majd ismertette azt is, hogy az országos közegészségügyi intézet bevonásával valamennyi községben alakult egy ilyen munkaegység.

– Ebben a csoportban Topolyán dr. Budai Annamária képviseli a Dr. Hadzsy János Egészségházat, a belügyi szerveket Holló István, a szociális központot jómagam, és valamennyi iskola pszichológusa-pedagógusa is bekapcsolódott a munkába. Az előadások célja a gyermekek és a szülők figyelmének a felhívása, hogy hogyan kell tudni nemet mondani ezekre a számos irányból leselkedő veszélyekre. A szülőnek pedig azonnal reagálnia kell a gyerekek gyanús viselkedésére, és minél hamarabb szaksegítséget kérni, mert egyedül szinte senki sem tudja kezelni ezt az ördögi kört – tette hozzá Jasmina Zimonjić, a szociális központ igazgatónője.