2024. március 29., péntek

Van megoldás!

Rendeződnek az adógondok Magyarkanizsán

Kedden sajtótájékoztatón számolt be Miloš Kravić (Szerb Haladó Párt, képviselő-testületi elnök) és Szarapka Ede (VMSZ-frakcióvezető, képviselő-testületi alelnök) arról a problémáról, amely a legutóbbi községi képviselő-testületi ülésen a legnagyobb vitát váltotta ki.

Miloš Kravić és Szarapka Ede a sajtótájékoztatón (Puskás Károly felvétele)

Miloš Kravić és Szarapka Ede a sajtótájékoztatón (Puskás Károly felvétele)

Nevezetesen, hogy a mezőgazdasági tevékenységre használt telkek építkezési telekként szerepeltek az adóösszeg kiszámítása során némely esetben, aminek négyzetméterenkénti összege sokkal magasabb, mint a mezőgazdasági teleké. Mintegy kétszáz embert érintett ez a kellemetlenség.

Elmondták, hogy a Magyarkanizsai Községi Közigazgatási Hivatal helyi adóigazgatási osztálya a Köztársasági Földmérő Intézet által adott nyilvántartás alapján hozta meg az adóvégzéseket, mindenben a törvényi előírásokat követve, és a jelenlegi hivatalos kataszteri bejegyzéseket alapul véve. A kiadott tájékoztatóban szerepel az is: „Jelenleg a helyi adóigazgatás adatbázisa egy nagy informatikai átalakításon megy keresztül, mely az összes adat átültetését igényli egy egységes országos rendszerbe. Az Adóeljárásról és az adóügyi adminisztrációról szóló törvény legújabb módosításai között szerepel ugyanis az a kötelezettség, hogy a községi adóügyi adatokat Szerbia minden helyi önkormányzatának a helyi adóigazgatások közös, egyedi informatikai rendszerébe kell feltöltenie. Ebben a folyamatban különösen fontos, hogy az új adatbázisba helyes adatok kerüljenek. Éppen ezért Magyarkanizsa önkormányzata felkéri az érintetteket, hogy a fenti esetekben adjanak nyilatkozatot, illetve, ha szükséges, nyújtsanak be fellebbezést. Az eljáráshoz elég bemutatni a kifogásolt adóvégzést és kitölteni a nyilatkozat formanyomtatványát a közigazgatási hivatal adóigazgatási osztályán, amivel igazolja, hogy a polgár a tulajdonában lévő telket mezőgazdasági tevékenységre használja. A beadványok alapján, amelyeket 2019. február 28-ig lehet átadni, meg tudjuk oldani, hogy az új központi országos adatbázisba a valós adatok kerüljenek, és hogy a 2018-as adóösszegek a 2017-es szinten maradjanak. Ennek érdekében a helyi adóigazgatási osztály munkatársai a városházán és a helyi irodák munkatársai a község településein bármely munkanapon átveszik a beadványokat, és segítenek a nyilatkozat összeállításában.”

Szarapka Ede emlékeztetett arra, hogy az okot nem a községnél kell keresni, és megköszönte a polgárok türelmét.