2024. április 26., péntek

Nem lesz gond az elhelyezkedés

Jelenleg 33 középiskolai szakon folyik duális oktatás Szerbiában – hangzott el a szabadkai összejövetelen

Két évvel ezelőtt vezették be a duális képzést a szerbiai szakközépiskolákban. Ennek a rendszernek köszönhetően a diákok oktatása során a hangsúly a gyakorlatra helyeződik, és a tanulók szakmai gyakorlatukat helyi vállalatoknál tölthetik el. Ez hangzott el azon a szabadkai összejövetelen, amelynek témája a duális oktatás eddigi tapasztalatai és jövője volt.

Bogdan Laban, Szabadka polgármestere elmondta, hogy a város teljes körű támogatást nyújt az iskoláknak a duális oktatási modell megvalósításához. Szerinte a helyi szakközépiskolák és a munkaadók szoros együttműködése jó példája a város gazdasági fejlődésének.

– A duális oktatás bevezetésével nem az volt a cél, hogy olyan munkaerőt képezzenek, amely külföldön fog dolgozni. Ezzel a rendszerrel lehetővé válik az, hogy a gyermekeink ebben az országban maradjanak. A 2016/2017-es tanév óta négy szabadkai szakközépiskolában valósul meg a duális oktatás. Ezek a Bosa Milićević Közgazdasági Középiskola, a Politechnikai Iskola, a Vegyészeti-Technológiai Iskola, valamint az Ivan Sarić Műszaki Középiskola. Tehát Szabadka a duális oktatás egyik szerbiai úttörője – mondta Bogdan Laban.

Hozzátette, hogy Szabadka Város 30 ösztöndíjban részesíti azokat a diákokat, akik a következő tanévtől hároméves, duális modell szerinti szakot választanak. A szakközépiskolák fizetik a tanulók baleset-biztosítását, Szabadka Város pedig finanszírozza a diákok útiköltségét, amely a gyakorlati oktatásra való utazásra vonatkozik. Bogdan Laban szerint fontos, hogy megváltozzon a társadalom szakmákról való viszonyulása. Kiemelte, hogy a szabadkai Vámszabad Övezetben folyamatosan nő a munkahelyek száma. Az elkövetkező öt évben a Boysen német autóipari cég 65 millió eurót fektetne be a Vámszabad Övezetben felépülő gyárukba. A vállalat több mint 500 munkahelyet biztosítana a városnak.

Milan Kovačević tartományi oktatási titkárhelyettes elmondta, hogy a duális oktatási rendszerre azért van szükség, mert Szerbiában vannak olyan betöltetlen állások, amelyekre nincsenek képzett szakemberek. Ilyen például az építőipari gépek kezelője. Manapság az embereknek kevés idejük van arra, hogy megfelelő szakembereket keressenek a mindennapi életben felmerülő gondjaik megoldásához. Szerinte nagyon nehéz jó mestereket találni, például autószerelőket. A duális képzés célját a megfelelő szakemberek képzésében látja.

– Jelenleg 33 középiskolai szakon lehet a duális képzési rendszerben tanulni Szerbiában. A 2019/2020-as tanévben az autóipari és az internetes ügyviteli cégek támogatásával további kilenc duális képzés szerinti szak indul – emelte ki dr. Gabrijela Grujić, az oktatási miniszter duális oktatással megbízott segédje. Szerinte a duális oktatással a középiskolások olyan készségekre tehetnek szert, amelyek hozzájárulnak a későbbi szakmai fejlődésükhöz, valamint az önbizalmunk növekedéséhez. Mint mondta, előkészületben van a felsőoktatási intézmények duális képzéseiről szóló törvény, amely hamarosan nyilvános vitára kerül.

Mirjana Kovačević, a Szerbiai Gazdasági Kamara osztályvezetője szerint a duális oktatási rendszert a szerbiai vállalkozók javaslatára dolgozták ki. Kiemelte, hogy a Szerbiai Gazdasági Kamara segítséget nyújt a vállalkozóknak, hogy megfelelő módon teljesítsék kötelezettségeiket a duális képzés megvalósítása során. Erre azért van szükség, mert a duális oktatásról szóló törvény miatt megnövekedtek a vállalatok anyagi kötelezettségei azon középiskolások irányába, akik náluk töltik a gyakorlatukat.

A program további részében bemutatkoztak azok a zombori és szabadkai középiskolák, ahol duális képzés folyik. Az eseményen szakemberek, diákok, iskolaigazgatók, szaktanárok és az önkormányzat, illetve a helyi vállalatok képviselői vettek részt.