2024. április 27., szombat

Könyvcsereakció az Egységben

A hétvégén a Könyvek melegítenek elnevezésű könyvcsereakció során sokan ellátogattak az Egységbe, az est folyamán két műhelymunkát is megszerveztek

Az Egység Művelődési Állomáson a könyvcsereakció során számos érdekes könyv közül válogathattak a látogatók, de ezenkívül két érdekes műhelymunkát is szerveztek.

Újvidéken egyre népszerűbbek a különböző könyvcserebere-akciók, a belvárosban számos ponton használt könyveket árulnak – esetenként apró pénzért (Dávid Csilla felvétele)

Újvidéken egyre népszerűbbek a különböző könyvcserebere-akciók, a belvárosban számos ponton használt könyveket árulnak – esetenként apró pénzért (Dávid Csilla felvétele)

Az egyik, a Használt könyvek alternatív újrakötési módozatai elnevezésű műhelymunkát Milan Triković, a Szerbiai Könyvkiadók Egyesületének a képviselője vezette. Ezt követően origami-könyvjelzőket készíthettek a résztvevők, az akciót Helena Mak grafikai dizájner vezette.

– Az újvidéki könyvcsereakció-sorozatot 2017. nyarán indítottuk, a hétvégén hatodik alkalommal tartottuk meg a rendezvényt. Az eseménytől függetlenül folyamatos a könyvcserebere, különféle találkozókat szervezünk, segítünk azoknak, aki érdekeltek ebben a témában, folyamatosan új könyvpéldányokat szerzünk be – mondta Katarina Kostić, az akció programigazgatója. Hozzátette: az akció a B612 Otthonban kezdődött, az elképzelést a Miletić utca 40. alatti helyiségből irányítják.

A programigazgató szerint a könyvcsereakciók során alkalmanként 3000-4000 könyv közül lehet válogatni, és annak érdekében, hogy gördülékenyebben működjön a rendszer, kuponokat vezettek be, amelyeken a könyvtulajdonos feltünteti azt, hogy mennyire becsüli cserére szánt könyvét. – Az átadó pultnál felbecsülik a könyvek értékét, mennyire keresett a könyv, milyen állapotban van stb. Legtöbb pontot általában az enciklopédiák visznek, de keresettek a ritkán felbukkanó kiadványok is. A prózai kiadványokért 5-8 kupon jár, a verseskötetekért pedig legfeljebb három – magyarázta Katarina Kostić a Dnevnik napilapnak.

Elmondta azt is, hogy a manifesztáció ötlete és fejlesztési iránya a hattagú Átgondolás nemformális csoportosulástól ered.