2024. április 26., péntek

Egyre nagyobb szükség van az idősgondozókra

A topolyai községben működő házi betegápolási szolgálatról

Topolya és Kishegyes Község Szociális Központja a fekvőbeteg-ellátásra szánt támogatást 286 kérvény esetében ítélte jogosnak, az intézményes kezelésre 62-en kaptak jóváhagyást.

Lakatos János illusztrációja

Lakatos János illusztrációja

Topolyán és néhány faluban működik a község szociális központjának koordinálásával a házi betegápolási szolgálat is. A programba 60 olyan idős, beteg és magányos egyént kapcsoltak be, aki nem számíthat a családja támogatására. Jasmina Zimonjić, az intézmény igazgatónője elmondta, hogy Topolya község területén a betegápolási szolgálat keretében hivatalosan 4 ápoló áll alkalmazásban.

– Az ő feladatuk azokat a háztartásokat, egyéneket látogatni, akik sok esetben nem tudják egyedül ellátni a létfenntartáshoz szükséges alapvető feladatokat, illetve segítségre szorulnak. Ez a szolgáltatás egy program alapján indult útjára 3 évvel ezelőtt, mi pedig felismertük a szükségességét, és folytatjuk a megkezdett utat, immár 2. éve a község anyagi támogatásával. A gondozóink feladata például a gyógyszerek kiváltása az idős emberek számára, a szükséges élelmiszerek boltból, piacról való beszerzése vagy más kisebb ügyintézés, segítségnyújtás apróbb ház körüli teendőkben – részletezte az igazgatónő, és elmondta azt is, hogy sajnos ezt a szolgáltatást csak a nagyobb falvakban sikerült eddig megszervezni, de hatalmas igény lenne rá a kisebb településeken is.

– A szolgáltatás keretében tevékenykedő egyének elvégezték a munkába állás feltételeként ilyenkor előirányozott tanfolyamokat, vagyis megszerezték a Caritas és a Köztársasági Szociális Védelmi Intézet munkaengedélyét – tudtuk meg Janmina Zimonjićtól.

A házi betegápolói szolgálatot főleg olyan egyének veszik igénybe, akiknek a legközelebbi rokonsága, családtagjai elköltöztek, elhunytak, vagy ugyan itthon élnek, de családi konfliktusból kifolyólag nem kapnak támogatást idős, beteg, magányos napjaikra.

– Sajnos ki kell emelnem, hogy vannak olyan családok is, amelyekben a gyerekek, unokák nem is akarnak gondot viselni idős hozzátartozójukra, hiszen ha el is költöztek más országba, találhatnának megoldást, kérhetnének külső segítséget – mutatott rá az igazgatónő, és elmondta azt is, hogy sok esetben ezeknek az idős embereknek már nemcsak átlagosan napi 2 órás kisebb segítségnyújtásra lenne szükségük, hanem komolyabb, hosszabb felügyeletet igényelnének. Mondjuk, hogy főzzenek, mossanak, takarítsanak rájuk, ugyanakkor ilyen széles körű ellátásra a központ elsősorban az emberi kapacitás hiánya miatt nem képes.

– A házi betegápolói szolgálat, esetleg a családi körülmények miatti elhelyezés gyakorlatilag tűzoltás a nehéz helyzetben, mindaddig, amíg az intézményes ellátásra nincs lehetősége annak az érintettnek, akiről a hozzátartozói nem akarnak vagy nem tudnak valamilyen oknál fogva gondoskodni. És vannak olyanok is, akik mindenféleképpen elutasítják az otthonban való elhelyezést – nyilatkozta Jasmina Zimonjić, elmondva, hogy ezek az esetek sokszor halmozottan hátrányos helyzetű családokat érintenek, ugyanakkor ez nem feltétlenül törvényszerűség. Az igazgatónő rámutatott arra is, nem lenne szabad senkinek sem elfelejtenie, hogy bármikor, bárki kerülhet olyan alárendelt helyzetbe, amikor más támaszára szorul a mindennapi teendői elvégzésében.

– Sajnos vannak olyan egyének, akik szégyellik a nehéz helyzetüket, a betegségüket, ezért nem jelentkeznek segítségért. A szociális ellátás rendszerének egyik hátránya, hogy ha a rászoruló nem nyújt be kérvényt, vagy ismerős-szomszéd nem jelzi nekünk az illető helyzetét, akkor számunkra ezek az egyének láthatatlanok – mondta el az igazgatónő, és arra kérte a polgárokat, hogy ha tudomásukra jut olyan idős vagy beteg egyén, akinek egyedül kell megbirkóznia a terhével, akkor azt jelezzék a központ 024/715-810-es telefonszámán.