2024. április 25., csütörtök

Nagy tervekkel vágtak neki az évnek

Jelentős beruházások várhatók Adorjánon – Jubileumot ünnepel a Tisza Sportklub

Elsősorban a hurka- és kolbászfesztivál juthat eszünkbe Adorján hallatán. A település legnagyobb rendezvénye ugyanis nemcsak az egész községet mozgatja meg, élettel töltve meg a falut, hanem évről évre egyre többen érkeznek a távolabbi vidékekről és külföldről is a népszerű téli rendezvényre.

A faluban tavaly kisebb beruházások történtek, idén az is jelentős lesz, hogy a sportegyesületük fennállásának ötvenedik évfordulóját ünneplik majd. A helyi közösség elnöke, Borsos Csaba elmondta, hogy a falu két bejáratánál lévő üdvözlőtáblákat felújították, továbbá a magyarkanizsai községnek köszönhetően nyolcszáz facsemetetét is ültettek Adorjánon.

– Annak ellenére, hogy kis helyi közösség vagyunk, nagy tervekkel vágtunk neki a 2019-es évnek. Időszerű a helyi közösség épületén a nyílászárók cseréje, és esedékes a tetőcsere is. A szövetkezetben is hasonló felújításokra van szükség, amihez tekintélyes összegek kellenek. Az önerő biztosítására már több éve gyűjtünk. Pályázatokra is számítunk, ugyanakkor mivel az elmúlt években a községtől nem kértük el a helyi járulék mellé járó plusz egy dinárt, ott is halmozódott fel valamennyi pénzünk. Ezekből a forrásokból tervezzük megvalósítani az álmainkat, legalábbis ami a falu épületeinek felújítását illeti. Mindehhez több százezer euró kellene, hiszen mivel maga helyi közösség és az otthon alapterülete sem kicsi, a tető- és mennyezetcsere is komoly munkálatokat igényel. Negyven évvel ezelőtt hiányosan építették meg, nincs szilárd mennyezete, csak lemezből készült, fölötte üveggyapot szigetelés található, amely szinte jelentéktelen erővel bír. A szövetkezet épületében működik a posta, a művelődési egyesületeink is ott kapnak helyet, sőt a nyugdíjas-egyesület is, így mindenképp fontosnak tekinthető ez a beruházás – mondta Borsos Csaba, akitől azt is megtudtuk, hogy tavaly nyolcan haláloztak el, és tíz keresztelő volt Adorjánon. A falut is érinti a külföldi munkavállalás okozta elvándorlás. Leginkább a romák mentek el tömegesen, főleg Linzbe, dolgozni, ám ők is rendszeresen hazalátogatnak a faluba.

Adorján sportélete mindig is pezsgő volt, most pedig külön apropó az ünneplésre a klub fennállásának ötvenedik évfordulója.

– A Tisza Sportklubban céllövőink és labdarúgóink tevékenykednek. A fociban három csapat van versenyben: a pionírok, a serdülők és a felnőttek. A céllövőknél jelenleg húszan járnak aktívan edzésre, és büszkén mondhatom, hogy a faluban mindkettőnek hagyománya van. Most kiemelkedően tehetséges pionírjaink is vannak, akik remélhetőleg még tovább öregbítik Adorján hírnevét. Tavaly már terveztük az új pálya létrehozását, a kivitelező azonban októberben elállt a megépítéstől, új kivitelezőt kerestünk, így néhány héten belül megkezdődik az öltözők megépítése és az új pálya kialakítása – mondta a helyi közösség elnöke.

Adorjánon azért most is nagy a forgalom, hurka- és kolbászfesztivál ide vagy oda, a Kontakt cég udvarán mindig nagy a nyüzsgés, ugyanis amellett, hogy a falu lakosságának jelentős hányada mezőgazdasággal foglalkozik, a környező településekről is javarészt ide hozzák a jószágot eladásra.