2024. április 27., szombat

Mátyás király meséi a leendő elsősöknek

Topolyára is eljutott a Rákóczi Szövetség ajándéka az MNT közvetítésével

A Rákóczi Szövetség a jövőre magyar tannyelvű iskolába induló gyermekeket célzó ajándékcsomagjai a héten eljutnak a Topolyai Bambi Iskoláskor Előtti Intézmény csoportjaiba is. A Mátyás királyról szóló könyveket a Magyar Nemzeti Tanács községbeli tagjainak a közreműködésével vehetik át a gyerekek. Fényszárosi Fekete Tímea, a Bambi igazgatónője ennek kapcsán elmondta, hogy összesen 145 gyermek részesül könyvadományban a község területén, vagyis a Bambi topolyai tagozataiban, illetve a falvakban ennyien kezdik az első osztályt szeptembertől magyar tannyelven.

– Ezen a héten valamennyi gyermeknek személyesen adjuk át a könyveket, minden ovis egyforma meséskönyvet, illetve egy tábla csokoládét kap ajándékba – tudtuk meg az iskoláskor előtti intézmény vezetőjétől. Az MNT tagja, Kisimre Szerda Anna ismertette, hogy a Rákóczi Szövetség 2013 óta ajándékozza meg a magyar tannyelven tanuló gyerekeket.

– Minden olyan községi óvodába ellátogatunk az ajándékokkal, ahol magyar, vagy vegyes csoportokban folyik a tanítás. Ez egyfajta gesztus a gyerekek és a szülők felé, mert magyar nyelven folytatják majd a tanulmányaikat jövőre is – nyilatkozta Kisimre Szerda Anna, Fazekas Róbert pedig az MNT képviseletében prioritásnak nevezte az anyanyelvi oktatás fontosságának népszerűsítését.

– Az MNT a Rákóczi Szövetséggel együtt prioritásként kezeli az anyanyelven, vagyis a magyar nyelven való oktatás támogatását. A mi feladatunk abban van, hogy megteremtsük ennek az infrastrukturális alapfeltételeit, és hogy valamennyi rendelkezésünkre álló eszközzel tudatosítsuk a szülőkben: csak az anyanyelvi oktatás ad egy életre való, megfelelően alapozott tudást a gyerekek számára. És ha egy mód van rá, akkor maradjanak Topolya községben, hiszen ezen múlik mindannyiunk jövője itthon – nyilatkozta Fazekas.