2024. április 27., szombat

Csak szárított fával és szénnel tüzeljünk

A szabadkai kémények többsége rossz állapotban van, és nem felel meg az előírásoknak

A fűtésidény még javában tart, ezért a kéményseprők szünet nélkül járják a terepet. A szabadkai Kéményseprő Kommunális Közvállalat mintegy huszonhétezer háztartás kéményének a tisztaságáért felelős. Vajon milyen állapotban vannak városunk kéményei, és mit tehetnek a polgárok a kémény tisztaságának megőrzéséért? És mi a teendő akkor, ha bekövetkezik a legrosszabb, és kigyullad a kémény? Fenti és egyéb kérdéseinkre Dragan Stošić, a közvállalat részlegvezetője válaszolt.

– A hatályban lévő előírások szerint tevékenységünk Szabadkához kötődik, rendszeres kéménykotrást kizárólag a város területén végzünk. A környékbeli településekre csak akkor megyünk ki, ha a polgárok telefonon jelentkeznek nálunk, vagy a helyi közösséggel együttműködve végzünk kéménykotrást. Ez utóbbi úgy működik, hogy például Újzsednik helyi közössége összegyűjt öt-tíz embert, aki igénylik a kéménykotrást, majd elküldik nekünk a listát. Mi a lista alapján egyeztetünk a polgárokkal, és ha szükséges, már másnap kint vagyunk a terepen és elvégezzük a munkát. Sajnos a peremterületeken nem tudunk házról házra járni, ahogy a városban. Nincs elegendő emberünk ehhez. Terveink vannak, hogy munkánkat a peremterületekre is kiterjesszük, de ehhez előbb a hatályban lévő létszámstopot kell megszüntetni – magyarázta Dragan Stošić, és hozzátette, hogy a kéményseprők munkája nem a fűtésidényre korlátozódik.

A közvállalat székháza a Radić fivérek utca 50-es szám alatt található (Fotó: Gergely Árpád)

A közvállalat székháza a Radić fivérek utca 50-es szám alatt található (Fotó: Gergely Árpád)

– Mi egész évben dolgozunk. Azzal, hogy a téli időszakban kizárólag a kémények tisztítását végezzük. A kémények tisztításának időszaka nálunk konkrétan szeptemberben kezdődik és május végéig tart. Nyáron pedig a gázkészülékekre kötött kémények ellenőrzésével foglalkozunk. Persze, ha nagyon szükséges, nyáron is végzünk kéménykotrást. Olykor felteszik a polgárok a kérdést, hogy nyáron miért nem járunk kéményt kotorni, de gondoljanak bele abba, hogy ha nyáron harmincöt Celsius-fok meleg van, akkor a tetőtérben akár negyvenöt fok is lehet – magyarázta a közvállalat részlegvezetője.

Mivel a kéményseprők egész évben városunk kéményeit tisztítják, megkérdeztük, tapasztalataik szerint milyen állapotban vannak a város kéményei.

– A kémények Szabadkán, de azt kell mondanom, hogy az egész országban, rossz állapotban vannak. Nem mondom, akadnak kémények, amelyek a hatályban lévő előírások alapján vannak felépítve, de nagyon sok a technikai előírásoknak nem megfelelő kémény. Mi igyekszünk a polgárok tudatosságát elősegíteni. Legfőképp a kéményseprőink, akik a terepet járják, és napi kapcsolatban vannak a polgárokkal. Ők hívják fel a polgárok a figyelmét arra, mi az, ami nem felel meg az előírásoknak, mi az, ami tűzveszélyes, és természetesen elmondják, hogy mit lehet tenni annak érdekében, hogy a kémény kifogástalan állapotban legyen. Azonban, függetlenül attól, hogy a kémény az előírásoknak megfelel, vagy nem, nekünk az a legfontosabb, hogy minden kémény ki legyen kotorva. Ezzel csökkentjük az öngyulladást, a kéményben kialakuló tűz és a tűz esetleges továbbterjedésének veszélyét a házban – mondta Dragan Stošić.

Dragan Stošić (Fotó: Gergely Árpád)

Dragan Stošić (Fotó: Gergely Árpád)

A kémények tisztaságáért a polgárok is sokat tehetnek. A szakember legfontosabb tanácsa, hogy a tűzesetek elkerülése érdekében a polgárok kizárólag száraz fával és szénnel tüzeljenek. Rámutatott arra, hogy ez nem csak a legbiztonságosabb, hanem ezt törvényi előírások is rögzítik. Tehát például műanyaggal, régi cipővel, gumival tilos tüzelni. Továbbá, amíg tüzelünk, és van láng a kályhában, biztosítani kell, hogy a kályhából a füst teljes kapacitással távozni tudjon a kéménybe és onnan a szabadba. Ha a füst nem tud eltávozni, kátrány keletkezik. De mi a teendő, ha mégis bekövetkezik a legrosszabb, és kigyullad a kémény?

– A tűzesetnek vannak előjelei. Este, amikor kikapcsoljuk a televíziókészüléket, és csend van a lakásban, akkor hallható a kéményben a lángolás, hallható a tűz pattogása, és az, ahogy a lángra kapott szurok potyog le a kéményben. Emellett, ha megérintjük a kémény külső falát, természetesen csak nagyon óvatosan, nehogy égési sérüléseket szenvedjünk, érezhetően melegebb a felület, mint általában. Ilyenkor nem szabad pánikba esni. A kéménykotrók éjjel nem dolgoznak, ezért a tűzoltókat kell kihívni, akik rendelkeznek azzal a felszereléssel, ami a tűz eloltásához szükséges. Szeretnék mindenkit figyelmeztetni, hogy ha bekövetkezik a legrosszabb és kigyullad a kémény, akkor azt nem szabad vízzel oltani. Az égés pillanataiban a kéményben közel ezer Celsius-fok hőség uralkodik. Közismert tény, hogy a víz száz fokon forr fel. Ezer fokon a vízmolekulák felbomlanak, hidrogén és oxigén szabadul fel. A hidrogén robbanó gáz. Tehát, ha valakinek eszébe jut egy vödör vizet önteni a kéménybe, bombát csinál belőle, és robbanás következik be – figyelmeztetett Dragan Stošić.

A kéményseprőket a 024/553-072-es telefonszámon lehet elérni. A sürgős eseteket, és a kéményeknél fellépő problémákat a 062/79-33-83-as ügyeletes telefonszámon jelenthetik be a polgárok.