2024. április 20., szombat

Kínán innen, Ningbón túl

Telt ház a Topolyai Téli Esték nyitóelőadásán

A Téli Esték elnevezésű előadássorozat Topolya életében már hagyománynak számít, mely Topolya Község Művelődési Háza, valamint az Arcus Környezetvédő Egyesület közös szervezésében valósul meg évről évre. A kezdetekben Múzeumi Esték név alatt futó előadássorozat február első keddjétől március utolsó keddjéig zajlik, 18 órai kezdettel várják a rendszeres résztvevőket a Művelődési Ház kiállítótermébe.

Úti beszámolóval startolt az idei előadássorozat. Juhász Gábor, Kelemen Zsolt, és Borsódi Árpád Kínában tett utazásukról számoltak be, ahová kísérő zenekarként mentek a deszki Tiszavirág Néptáncegyüttes kíséretében. Ám, hogy a történet teljes legyen, az előadáshoz csatlakozott még Bene Ildikó, a deszki Faluház vezetője, és Király László, Deszk község polgármestere is.

Nem mindennapi meghívásnak tett eleget a Tiszavirág Táncegyüttes, amikor arra vállalkozott, hogy Kínában részt vesz a 2018-ban megrendezésre került Ningbo karneválon. A felkérést Szeged városa kapta testvérvárosától, Nizzától, ami egy európai projekt keretében azon dolgozott, hogy egy karnevált eljuttassanak Kínába. Szeged város külügyi referensének a választása pedig a méltán híres Tiszavirág Néptánccsoportra esett, hogy ők vigyék el és képviseljék a magyar kultúrát a Ningbo karneválon. Mivel a Tiszavirág állandó kísérő zenekara a Juhász Zenekar, így egyértelmű volt, hogy ők is kiutaznak, ám a zenekar több tagjának is itthon kellett maradnia, így a Csalóka Zenekar két tagja, Kelemen Zsolt és Borsódi Árpád ugrott be helyettük.

A hosszú repülőút, az eddig ismeretlen ország ismeretlen városai, az ügyintézések körüli bonyodalmak és érdekességek, a kínai konyha, valamint maga a Ningbo karnevál, mind maradandó élményekkel és emlékekkel gazdagították az utazáson résztvevők életét. Megtudhattuk, hogy Kína egészen más, mint amilyennek a legtöbben elképzelik. Az elmondások szerint biztonságos, barátságos ország, ahová érdemes ellátogatni.

Előadóink több rövid bejátszást is mutattak a karneválról, ahol igazi kuriózumnak számítottak a kalotaszegi viseletben táncoló magyarok a karneválon felvonuló paradicsommadár-jelmezes, kerekekkel ellátott óriás gorillával, vagy éppen E. T.-vel felvonuló karneváli forgatagban. Számtalan olyan képet láthattunk, ahol a közönség kitörő örömmel fogadja a Tiszavirág táncosait, akik szintén nagyon közvetlenek és barátságosak voltak az őket ünneplő közönséggel.

A karneválozás mellett szerencsére arra is maradt idejük, hogy ellátogassanak egy buddhista kolostorba, és a Ningbo múzeumba is, valamint egy autentikus kínai piacon is vásárolhattak.

A Téli Esték soron következő előadói Roman Andrej és Suturović Edita lesznek, akik február 12-én Természetbarát háztáj címmel tartanak előadást.