2024. április 27., szombat

Járdajavítást terveznek

A törökfalui helyi közösség a szerény költségvetéséből három falu működését biztosítja

Az idén 3,6 millió dinárból gazdálkodik a törökfalui helyi közösség, amely az adai tanyavilágban lévő településeket, Törökfalut, Völgypartot és Valkaisort foglalja magában. Molnár József helyi közösségi titkár elmondta, hogy a 2019-es költségvetés háromnegyede a helyi járulékból származik, a többi Ada község önkormányzatának a támogatása.

Az  Ada  és  Törökfalu  közötti  út  újraaszfaltozása  megkönnyítené  a  falvak  lakosainak közlekedését (Csincsik Zsolt felvétele)

Az Ada és Törökfalu közötti út újraaszfaltozása megkönnyítené a falvak lakosainak közlekedését (Csincsik Zsolt felvétele)

– A törökfalui helyi közösség az idén kevesebb pénzből gazdálkodik, mint az előző években. Ebből az összegből biztosítjuk a három település, Törökfalu, Völgypart és Valkaisor működését és a középületeinek fenntartását, valamint áramellátását, továbbá a zöld területek karbantartását és a köztemető működtetését. A helyi közösség segítséget nyújt a lakosságnak az ügyintézésben és a dokumentumok beszerzésében, beleértve a gazdaságok újraregisztrálását is. Mindezt díjmentesen végezzük – magyarázta Molnár József.

– A törökfalui helyi közösség anyagi lehetőségei szűkösek, ezért az idén a járdák javítását tervezzük. Sok járdaszakasz van a helyi közösség területén, különösen Törökfaluban, amit javítani kellene. A helyi közösség költségvetéséből és a községi önkormányzat támogatásából finanszírozzuk a helyi közösség ünnepeit, mégpedig a valkaisori aratóünnepséget, a völgyparti malomünnepet és a törökfalui kenyérszentelő ünnepséget, továbbá hozzájárulunk azoknak az ünnepségeknek a megtartásához is, amelyekhez a segítségünket kérik a civil szervezetek. A lehetőségeinkhez mérten igyekszünk támogatni a helyi civil szervezetek munkáját. Az Ada község önkormányzata által tervezett nagyberuházások között szerepel Törökfaluban a József Attila utca, valamint az Ada és Törökfalu közötti útszakasz újraaszfaltozása, egészen a köztemetőig. Az Adára vezető útszakasz újraaszfaltozása nagyon sokat jelentene a falvak lakóinak és az egész községnek is, mivel ezáltal sokkal könnyebb lenne a közlekedés, az út ugyanis jelenleg eléggé rossz állapotban van – közölte a törökfalui helyi közösség titkára.