2024. április 27., szombat
KÜLFÖLDI LABDARÚGÁS

Kiesett a Dortmund!

Meglepetésekkel teli volt a német kupaküzdelmek első napja. A negyeddöntők során a Heidenheim kiütötte a Bundesligában szereplő Bayer Leverkusent, ám még ennél is nagyobb szenzáció, hogy a topliga éllovasa is elesett a csatatéren. A Borussia Dortmund a Werder Bremennel mérkőzött. A rendes játékidő 1:1-es döntetlennel végződött, így jöhetett a hosszabbítás. A kétszer tizenöt perces ráadásban egészen a 119. percig Reusék voltak előnyben, hiszen előbb Pulišić, majd Hakimi talált be. A két találatra csak Pizarro tudott időközben válaszolni, a csattanót azonban Martin Harnik hozta. A 3:3-as állás után a tizenegyesek döntötték el a továbbjutó kilétét. Az idegek harcában Paco Alcácer és Maximilian Philipp is hibázott, a brémaiak azonban mind a négy büntetőt értékesítették. Lucien Favre vezetőedző foghatja a fejét, hiszen a kupasiker már biztosan nem jön össze, de ennél is aggasztóbb lehet, hogy Reus lesérült, s a bajnoki címért folyó harcban is nélkülöznie kell a német csatárt.

Valverde a legjobb edző

A futballstatisztikákkal foglalkozó clubworldranking.com internetes portál a Barcelona vezetőedzőjét, Ernesto Valverdét választotta meg a világ legjobb edzőjének. A spanyol szakember a River Plate-tel Libertadores-kupát nyerő Marcelo Gallardót utasította maga mögé, a dobogó legalsó fokán pedig Diego Simeone szerepel. A legjobb tízben az európai trénerek közül ott van még Allegri, Jürgen Klopp és Pep Guardiola. A szerb edzők közül Vladan Milojevićet rangsorolták a legjobban, ő a 226., a magyarok közül pedig természetesen Dárdai Pál a legeredményesebb a maga 129. helyével.

Infantino az egyetlen jelölt

A jelenleg is hivatalban lévő Gianni Infantino lesz a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) egyetlen elnökjelöltje a szervezet júniusi tisztújító kongresszusán. A FIFA tegnapi közlése szerint a kedd éjféli határidőig csak a 48 éves sportvezetőt jelölték a szükséges öt tagszövetségi támogatói levéllel. Infantinónak így már csak az ilyenkor szokásos ellenőrzésen kell átesnie, hogy június 5-én Párizsban egyetlen jelöltként újraválasszák a FIFA élén. A szavazás formalitásnak tűnik, ugyanis két konföderáció, a dél-amerikai (Conmebol), illetve az észak- és közép-amerikai (CONCACAF) már a jelentkezési határidő lejárta előtt jelezte, támogatja a svájci ügyvédet.

Infantinót 2016 februárjában választották meg elnöknek, miután elődjét, Joseph Blattert összeférhetetlenség és hűtlen kezelés miatt eltiltották minden labdarúgással kapcsolatos tevékenységtől. Infantino első teljes ciklusára kaphat majd bizalmat.

Amerikába megy az idősebb Pogba

Az észak-amerikai profi labdarúgóligában (MLS) címvédő Atlanta Unitedbe igazolt Florentin Pogba, a francia válogatottal világbajnok Paul egyik bátyja. A 28 éves guineai válogatott játékos leigazolását kedden jelentette be az Atlanta, amely decemberben a holland Frank de Boert nevezte ki vezetőedzőnek. A klubot 2014-ben alapították, először a 2017-es szezonban vett részt az MLS küzdelmeiben, és a második idényében aranyérmet nyert.

A védő Florentin Pogba a török Gençlerbirliği együttesétől szerződött az Egyesült Államokba, korábban a francia élvonalban a Saint-Étienne játékosa volt. A Pogba testvérek mindannyian profi labdarúgók, Paul a Manchester Unitedben, míg az ikerpár másik tagja, Mathias a francia harmadosztályú Tours-ban játszik.