2024. április 18., csütörtök

Emlékmise irodalombarátoknak

Megáldották a Balassi Bálint emlékkardokat a szabadkai Szent Teréz-székesegyházban
Gergely Árpád felvétele

Gergely Árpád felvétele

Gergely Árpád felvétele

Gergely Árpád felvétele

Gergely Árpád felvétele

Gergely Árpád felvétele

Tegnap este Balassi emlékmisét tartottak a szabadkai Szent Teréz-székesegyházban. A Balassi Kard Művészeti Alapítvány jövő szerdán Budapesten átadja nemzetközi irodalmi díját és a vele járó Balassi Bálint-emlékkardot egy magyar költőnek és egy külföldi műfordítónak. Több mint tízéves hagyomány, hogy a díjátadó előtt Balassi emlékmisét celebrálnak, az irodalom művelőiért és tisztelőiért. Ezen a misén áldják meg az átadandó kardokat is. A szentmisének az elmúlt években többek között Budapest, Szeged, Bécs és Esztergom is otthont adott. Az idén Szabadkát érte az a kitüntetés, hogy a jeles esemény helyszíne lehetett.

A szentmisét Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök tartotta, aki köszönetet mondott Pénzes János szabadkai megyés püspöknek, hogy otthont adott az eseménynek.

– A Balassi emlékmise azokért szól, akik az irodalom, kultúra, a művészet eszközeivel küzdenek az igazságért, a szépségért, a jóságért – mondta Kiss-Rigó László, majd megáldotta a kardokat.

Az emlékmisén jelen volt dr. Babity János Magyarország szabadkai főkonzulja, valamint több jeles közéleti személyiség, a kultúra és az irodalom művelői, tisztelői. A Balassi Bálint-emlékkardokat jövő héten Nagy Gábor József Attila-díjas költő és Paszkál Gilevszki macedón költő, műfordító veheti át.