2024. április 26., péntek

Leállhat a világ legnagyobb utasgépének gyártása

Nagy hírveréssel állt munkába 2007-ben a világ legnagyobb utasszállító repülője, az Airbus A380-as. A kétemeletes, négyhajtóműves óriásgép azóta is jól szolgál, ám a további gyártása veszélybe kerülhet.

A típusból eddig 234 darabot építettek, a legnagyobb üzemeltetője pedig az 1985-től működő Emirates. Az Egyesült Arab Emirátusok légitársaságánál 106 ilyen repülő szolgál, többségük a cég tulajdonát képezi.

Az Emirates tavaly három tucat A380-ast rendelt a toulouse-i székhelyű Airbustól, amely európai uniós cégként az ágazatban a legnagyobbak közé tartozik a világon. A vételár nem ismert, de az nem titok, hogy 2018-ban egy-egy ilyen csodagépet (listaáron) 445,6 millió dollárért árult a gyártó.

A legutóbbi üzletkötéskor is elégedetten dörzsölte a tenyerét, ám lehet, hogy elhamarkodottan örült. A jó nevű légitársaság ugyanis immár a rendelés módosítását mérlegeli. Azt fontolgatja állítólag, hogy kisebb típust szerez be a gigantikus méretű A380-as helyett. Ha tényleg meggondolja magát, akár be is fejeződhet a szuper repülő gyártása, hiszen más társaságok nem érdeklődnek iránta.

Az Airbus erről nem szívesen beszél, bár a napokban megerősítette, hogy tárgyal az Emirates vezetőivel. Hírek szerint a 36 darab A380-as helyett a légitársaság inkább a kisebb, ám a szintén széles törzsű A350-es gépekből vásárolna. Ezzel a vetélytársakhoz igazodna, hiszen azok is sorra váltanak a kisebb, de olcsóbban üzemeltethető légi járművekre.

A működtetési költségek tehát egyre fontosabbak. Ez aligha meglepő, hiszen egyre többen utaznak repülővel: 2018-ban már csaknem négymilliárdan választották ezt a megoldást.

Az élénkülő forgalom a repülőgépgyártóknak is kedvez. Sőt, ennek köszönhetően a két piacvezető nagyvállalat, az Airbus és az egyesült államokbeli Boeing tavaly új iparági csúcsot döntött. Az előbbi ugyanis nyolcszáz, az utóbbi pedig 806 repülőt szállított le a megrendelőknek világszerte. Az Airbus a legtöbbet az A320-as típusból adott el (csaknem 626 darabot), a legkevesebbet pedig az A380-asból (csupán tizenkettőt).

A Boeing esetében a sikermodellek továbbra is a 737-es családhoz tartoznak. Ennek különböző típusaiból tavaly 580-at gyártottak. Közülük a legkeresettebbnek a 737 Max bizonyult, mivel az ilyen gépek nemcsak takarékos üzemanyag-felhasználásukról ismertek, hanem nagy hatótávolságukról is.

A rendelésállomány is magas volt 2018-ban, amikor is a Boeingot majdnem 900 új gép gyártásával bízták meg a vásárlók, az Airbust viszont „csak” 747-tel. Ha a vásárlók továbbra is ilyen élénken érdeklődnek az új gépek beszerzése iránt, szakértők szerint a világ légiflottája akár meg is duplázódhat a következő két évtizedben.