2024. április 26., péntek

Képernyőre kerül az év spanyolországi pere

Madridban hamarosan bíróság elé állítják a katalán függetlenség fő támogatóit

Madridban ismét tüntettek a katalán függetlenség ellen, amelynek legelszántabb politikai és civil képviselőit hamarosan bíróság elé állítják. Zendüléssel és szeparatizmussal is vádolják őket, ám a katalán önállóságot támogatók szerint politikai per készül ellenük.

Egy hét múlva kezdődhet a spanyol fővárosban a korábban letartóztatott függetlenségpárti katalán politikusok és civil szervezeti vezetők egy csoportjának pere, amely iránt nemcsak az országban, hanem külföldön is egyre nagyobb az érdeklődés. A hét végén tüntetők fogadták a rabszállító buszokat, amelyeken Madridba érkezett az év spanyolországi perének tizenkét vádlottja.

Tüntetők fogadták a rabszállító buszokat, amelyeken Madridba érkeztek a függetlenségpárti katalán politikusok (fotó: AP/Beta)

Tüntetők fogadták a rabszállító buszokat, amelyeken Madridba érkeztek a függetlenségpárti katalán politikusok (fotó: AP/Beta)

Azért kell a legfelsőbb bíróság elé állniuk, mert fontos szerepet játszottak a Madrid által alkotmányellenesnek tartott katalán függetlenségi mozgalomban és a zűrzavarosra, sőt erőszakosra sikeredett 2017-es népszavazás előkészítésében, megszervezésében. A referendumot annak ellenére tartották meg, hogy a spanyol alkotmánybíróság előzőleg felfüggesztette, s érvénytelennek minősítette, a központi kormány pedig törvényellenesnek nyilvánította.

A voksoláson a résztvevők majdnem 91 százaléka támogatta, hogy Katalónia szakadjon el Spanyolországtól, s váljon önálló állammá. A katalán parlament 2017 októberében gyakorlatilag függetlenné nyilvánította a régiót (tartományt), amit nem csak a spanyol kormány, de az EU és a nemzetközi közösség nagy része sem ismert el.

Madrid meg is akadályozta az önállósodási terv megvalósítását, s a főkolomposok többségét elfogta, majd bebörtönözte. Azóta is (immár tizenöt hónapja) fogva tartják őket.

Az ellenük felhozott vádak között szerepel lázadás, szeparatizmus, civil engedetlenség és közpénzek hűtlen kezelése. Ha bebizonyosodik bűnösségük, egyenként akár 25 év szabadságvesztést is kiszabhatnak rájuk, s a közügyek gyakorlásától is eltilthatják őket.

A tizenkét személy perével egy időben (a tervek szerint) a katalán fővárosban, Barcelonában is az igazságszolgáltatás elé áll másik hat függetlenségpárti politikus; esetükben azonban enyhébb vádakat fogalmaztak meg.

Katalónia hét további volt magas rangú politikusa külföldön rejtőzködik. Még 2017-ben menekült el a felelősségre vonás elől, s azóta sem tértek vissza hazájukba. Az emigránsok között van Carles Puigdemont katalán exelnök, a függetlenség egyik legelkötelezettebb és legkövetkezetesebb támogatója.

A függetlenségpártiak szerint Madrid politikai pert készít elő. Az ország egységét támogatók ugyanakkor az állam egységét veszélyeztető zendülés törvényes megbüntetéséről beszélnek. Carme Forcadell, a katalán parlament volt elnöke, a legismertebb vádlottak egyike, a madridi per előtt elmondta: a tárgyalás (amelyet országszerte élő tévéközvetítésben kísérhetnek figyelemmel az érdeklődők) lehetőséget nyújt számukra arra, hogy elmagyarázzák érveiket és bebizonyítsák ártatlanságukat.