2024. május 8., szerda

Hat magyar elsős középiskolai osztály

Óbecsén újdonságként női fodrász és pedikűrös–manikűrös szak nyílik magyar nyelven

Mintegy 360 nyolcadikos végez idén az óbecsei általános iskolákban, a diákok fele magyarul tanult eddig. A hozzávetőleg 180 óbecsei magyar nyolcadikos három helyen tanulhat tovább szülővárosában.

Magyar nyelven a Műszaki Iskolában egy új hároméves szak nyílik női fodrászoknak és pedikűrösöknek–manikűrösöknek, emellett megmarad a lakatos-hegesztő és gépi megmunkálás operátora szak is. Négyéves képzésben számítógépek elektrotechnikusának 30 magyar diákot vesznek majd fel a Műszaki Iskolában. Az Óbecsei Gimnáziumban továbbra is egy általános magyar tagozat lesz, a Közgazdasági–Kereskedelmi Iskolában pedig két magyar osztály nyílik szeptemberben: négyéves képzésre 30 diákot vesznek fel pénzügyi ügyintéző szakra, hároméves képzés keretében pedig cukrásznak és kereskedőnek tanulhatnak itt magyarul a diákok.

A Közgazdasági–Kereskedelmi Iskolában szerb nyelven a megszokottak mellett – pénzügyi ügyintéző, kommercialista, banki és biztosítási tisztviselő, szakács-kereskedő – egy új szak is nyílik, szeptembertől ugyanis turisztikai technikus helyett 30 diák tanulhat majd itt divatszabónak. A Műszaki Iskola az idén az információtechnológia elektrotechnikusa és a CNC-technikus mellett gépjárművezetői szakot is indít szerb nyelven.