2024. április 27., szombat

Petícióval a Petőfiért

Óbecsén két óráig mintegy ezren írták alá az alsóvárosi iskola megmentéséért indított petíciót

Nagy volt a tolongás ma reggel az óbecsei Petőfi Sándor Általános Iskolában. Szülők, nagyszülők, nyugdíjas pedagógusok, szimpatizánsok gyűltek össze azért, hogy aláírásukkal harcoljanak az iskola megmaradásáért.

Az általános iskolai hálózatra vonatkozó kormányrendelet szerint egy általános iskolának legalább 16 tagozaton minimum 480 diákja kell, hogy legyen ahhoz, hogy működhessen az intézmény. Az óbecsei Petőfi Sándor Általános Iskolának jelenleg húsz tagozaton 253 – nyolcvan százalékban magyarul tanuló – diákja van, ezért tartanak sokan attól, hogy az intézményt bezárják. A következő négy évre szóló új községi iskolahálózat kialakítására márciusig kell javaslatot készítenie egy munkacsoportnak, és bár ennek a dokumentumnak a tartalmáról még nem kerültek nyilvánosságra adatok, az iskolában attól tartanak, ők lesznek az áldozatai az új iskolahálózatnak.

Molnár Viktor, a VMSZ óbecsei szervezetének elnöke szerint az iskola érdekében példaértékű összefogás jött létre a politikum és a civilek között.

– A végső döntést a községi iskolahálózatról – a Magyar Nemzeti Tanács és a tartományi titkárság véleményezése után – az oktatási miniszter hozza majd meg, de a VMSZ síkra száll az iskola megmaradásáért. Az aktuális kormányrendelet ugyan nem támogatja a kis létszámú iskolák megmaradását, de kimondja, hogy figyelembe kell venni a község nemzetiségi összetételét és a kisebbségi érdekvédelmet. Bízunk abban, hogy az iskolahálózat kialakításával foglalkozó munkacsoport emellett figyelembe veszi azt is, hogy a községben hivatalos nyelv a magyar, az adófizető polgárok fele magyar, az Alsóváros területén csak ez az egy iskola működik, és hogy sokkal nagyobb távolság van a Petőfi Sándor Általános Iskola és a hozzá legközelebbi általános iskola között, mint az első helyi közösségben működő két általános iskola között.

– Azt reméljük, hogy mindezek figyelembevételével és az összefogásnak köszönhetően sikerül kiharcolni az iskola megmaradását – jelentette ki Molnár Viktor.

– Az adatok lesújtóak: az elkövetkező négy évben 600 diákkal lesz kevesebb a községben, és tavaly október elsejéig mindössze 160 gyermek született. A Petőfi iskolában most már harmadik éve, hogy csak egy magyar osztály indul. Az is érdekes adat, hogy Alsóvárosból, ahol a Petőfi iskola működik, több magyar diák is a belvárosi Sever Đurkić iskolába jár, sőt ott az első, második és harmadik osztályokban több magyar diák van, mint a Petőfiben – jelentette ki Suzana Đukić oktatással megbízott polgármesteri segéd, egyben a községi iskolahálózat kialakítására alakult munkacsoport elnöke, aki a Magyar Szó megkeresésére azt állította: jelenleg nem lehet tudni, hogy melyik iskolát vagy iskolákat érintheti a bezárás.

Az iskola megmaradásáért síkra szálló petíciót a Petőfi Sándor Általános Iskolában munkanapokon 8 és 18 óra között lehet aláírni, de a kezdeményezést az Együtt a Petőfiért Facebook-oldalon elektronikus aláírással is támogathatják a 16 éven felüli személyek. Az iskola vezetése és tanári kara egyben arra is kéri a leendő elsősök szüleit, hogy az iskola megmaradásáért folytatott harcot gyermekeiknek a Petőfi iskolába való beíratásával is támogassák. Balog Virág Zsolt igazgató úgy nyilatkozott: bízik abban, hogy a politikum támogatásával és a civilek összefogásával sikerül megmenteni a 64 éves tanintézményt.