2024. április 26., péntek

Kétszázezer a városnapon születetteknek

Újvidék születésnapján az újszülöttek 200.000 dinárt kapnak az újvidéki önkormányzattól

Miloš Vučević polgármester meglátogatta az újvidéki szülészetet a város napja alkalmából, a február elsején született első bébit Veljkónak hívják, 3,680 kilogrammot nyom és 52 centiméter hosszú. Az önkormányzat döntése értelmében a február 1-jén született babák fejenként 200.000 dinárt kapnak a várostól.

– A városnap alkalmából az első gratulációk az újszülötteket illetik, február elsején összesen 7 gyermek látott napvilágot. Az ajándék az önkormányzat népszaporulatot támogató politikájának az eredménye. Tavaly 71 millió dinárt irányoztunk elő az év első szülöttjeinek, a harmadik gyermeknek és a város napján születő gyermekek családjainak, az idén pedig ez az összeg növekedett, 78 millió dinárt tesz ki. Reméljük, hogy a jövőben még több gyermek születik az újvidéki szülészeten, mert az újszülöttek jelentik a legszebb hírt mindenki számára. Jó hír, hogy Újvidék nem öregszik, hanem minden nap fiatalabb és fiatalabb. Örvendetes, hogy az elmúlt évek nehéz munkájának a gyümölcse most beérik – mondta Újvidék polgármestere, majd hozzátette: a város napján ingyenes a városi közlekedés, a parkolás, a medencékre és a korcsolyapályákra is térítménymentesen lehet bejutni.

Dr. Petar Slankamenac, a Vajdasági Klinikai Központ igazgatója, és dr. Tihomir Vejnović, az újvidéki szülészet vezetője köszönetet mondott az önkormányzatnak a népszaporulatot serkentő intézkedésekért. – Januárban 588 gyermek született, tavaly ebben az időszakban 50 bébivel kevesebb látott napvilágot. Ez jól mutatja, hogy jók a népszaporulati mutatók, az újvidéki önkormányzat támogatása pedig egy pozitív lépés a jövő tekintetében – mondta dr. Vejnović.