2024. április 26., péntek
ZOMBOR POLGÁRMESTERE SPANYOLORSZÁGBAN

Leküzdeni a szegénységet, az egyenlőtlenséget, a munkanélküliséget

A helyi önkormányzatok Spanyolországban megtartott második globális fórumának vendége volt Zombor polgármester asszonya, Dušanka Golubović és Branislav Svorcan segédpolgármester.

A háromnapos rendezvényen 170 küldöttség 1300 tagja az úgynevezett okosvárosokról, az idegenforgalomról és a fenntarthatóságról cserélt tapasztalatot. Téma volt az oktatás, a szociális beilleszkedés, az újítások, amelyek segítik a foglalkoztatást, illetve a nagyvállalatok ebbéli szerepvállalásának felelőssége.

Az egybegyűlt polgármesterek és segédeik olyan technológiai újításokról cseréltek eszmét, amelyekkel legyőzhető a munkanélküliség, a szegénység, a szociális különbségek.

Az idei fórumon Európa mellett az Amerikai Egyesült Államok, Közép- és Dél-Amerika országai képviseltették magukat.

Időközben Zomborban a foglalkoztatás volt a téma, a foglalkoztatási tanács ugyanis elfogadta a város 2019. évi foglalkoztatási akciótervét, amit a városi tanács elé utalt.

A helyi cselekvési terv szerény eszközök fölött rendelkezik, 15 millió dinárból támogatja a foglalkoztatást, új munkahelyek megnyitását, vállalkozások megindítását. Ebből az összegből szerveznek közmunkákat a falvakban az infrastruktúra fenntartására és a környezetvédelemre. A közmunkásokat legfeljebb fél évig alkalmazzák a cselekvési terv alapján.