2024. április 27., szombat

A Kunok hazájáról Pacséron is

Bácsfeketehegy, Bácskossuthfalva mellett Pacsérra is ellátogatott a Kunok hazája című magyarországi dokumentumfilm rendezője, Karácsony Sándor, és az alkotás elkészítésében szakmai segítséget nyújtó dr. Örsi Julinanna néprajzkutató, Bán Andrea néprajzkutató társaságában.

A Kunok hazája című film alkotói a pacséri fogadóbizottság egy részével (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A Kunok hazája című film alkotói a pacséri fogadóbizottság egy részével (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A hétvégi látogatás apropója az volt, hogy az 1786-ban a Bácskába érkezett 206 pacséri református család is kun gyökerekkel rendelkezik, és a film közreműködői szeretnék a jövőben Pacséron is bemutatni a történelmi alkotást, illetve keresték a további együttműködés lehetőségeit. Dr. Örsi Julianna köszöntőjében elmondta, hogy ő maga nagykunsági származású, karcagi születésű, túrkevei lakos.

– A kunsági családok bácskai kirajzásával gimnazista koromban volt alkalmam közelebbről is megismerkedni Karcagon. Abban az időben, amikor a református gyülekezeteken keresztül tarthatták csak a falvak a kapcsolatot. Egy bácskossuhtfalvi hölgy kapott szállást az utcánkban egy illetőnél, őt Buzás Laurának hívták, és tanító volt. Megtörténhet, hogy még többen emlékeznek rá. Az volt a kívánsága, hogy eljusson a sárospataki várba, ahova elkísértem, mint ifjú diák. Ettől kezdve egyre inkább foglalkoztatott a téma, kerestem a történelmi és emberi kapcsolatokat. Szerencsém volt megismerkedni például Kiss Antal esperessel is, aki mély benyomást tett rám az itteni magyarságról, annak kálváriájáról szóló gondolataival. Ennek is köszönhetően merültem el a bácskai emberek életében, és számos tanulmányom jelent meg a témában – mondta egyebek mellett köszöntőjében dr. Örsi Julianna, aki kiemelte, hogy jelen volt Pacséron 1996-ban, a református templom előtt felállított kopjafa felavatóján, és nagyon fontosnak tartja a falvakkal történő további kapcsolatok ápolását.

– Most azért érkeztünk e vidékre, hogy bemutassuk a Kunok hazája című 52 perces látványos történelmi dokumentumfilmet, amelyet 2015-ben kezdett el forgatni a rendező, és három év után készült el. Októberben volt az ősbemutatója Karcagon, és azóta is Nagykunság-szerte igyekeztünk bemutatni. Nem felejtkezünk el a Kiskunságról, és a bácskai testvértelepülésekről sem. Szeretnénk, ha Bácsfeketehegy után a többi faluban is megtekintenék az emberek, amennyiben van rá igény és lehetőség – tette hozzá dr. Örsi Julianna. A film rendezője, Karácsony Sándor elmondta, hogy az alkotás dr. Fazekas Sándor országgyűlési képviselő felkérésére készült el, és a kun hagyományőrzők, pásztorok, művészek, alkotók, néptáncosok közreműködésével forgatták, de nem felejtkeztek meg a bácskai négy kun településről: Pacsérról, Bácskossuthfalváról, Bácsfeketehegyről, illetve Pirosról sem.

Az alkotókat a pacséri helyi közösség épületében Fremond Árpád köztársasági parlamenti képviselő, a települést irányító testület vezetőségi tagja üdvözölte, majd bemutatta szülőfaluját. A fogadáson jelen volt még Szabolcski Szabolcs, Pacsér tanácselnöke, Nagy Ottó, a végrehajtó bizottság elnöke, Huszák Endre vezetőségi tag, Nagy Róbert, a falu önkéntes tűzoltó egyesületének az elnöke, Komáromi Gizella a civil szervezetek képviseletében, illetve dr. Pénovátz Antal helybeli néprajzkutató is üdvözölte a vendégeket.