2024. május 11., szombat

Több pénz a beruházásokra

Egy hónappal az elfogadása után módosult a 2019. évi községi költségvetés

Kilencpontos napirendet terjesztett a képviselők elé a képviselő-testület pénteken megtartott ülésén Pásztor Róbert, a testület elnöke.

Temerin központja (Góbor Béla felvétele)

Temerin központja (Góbor Béla felvétele)

Bővítésre került sor, mivel Mladen Zec, a községi tanács egészségügyi és szociális védelmi felelőse, személyes okokra hivatkozva benyújtotta lemondását, amit a képviselők tudomásul vettek. Robert Karan ismét beterjesztette, hogy a testület tűzze napirendjére a vezetékes víz háztartási használatának megtiltását, amit a tartományi Közegészségügyi Intézetnek a csapvíz minőségéről szóló jelentésével indokolt meg. A jelentés szerint a temerini vezetékes víz százszázalékban egészségtelen. A képviselők elvetették a napirendre tűzés javaslatát.

Milka Jurić pénzügyi reszortfelelős megindokolta, hogy miért szükséges egy hónappal elfogadása után kiigazítani a 2019. évi községi költségvetést. Szavai szerint, amikor tavaly az év végén meghatározták a 2019. évi költségvetést, még nem tudták, hogy bizonyos átutalások csak az óév utolsó óráiban érkeznek meg. A költségvetés módosításával valójában jogi feltételek teremtődtek a kapott eszközök elköltésére, illetve arra, hogy befejezzék azokat a munkákat, amelyek tavalyról megmaradtak.

Az átutalásokat beruházásokra fordítják. Ennek köszönhetően módosult a beruházások pénzügyi szerkezete, közöttük a Járek bejárata elé tervezett körforgalmi úté is, melynek megépítésére mintegy 70 millió dinár terveztek, a járeki óvoda gázkazánjának javítására 2,7 millió dinárt, a vízellátás javítása céljából új kutat fúrnak a Telep városrészben és hármat megjavítanak. Felújítják a Staro Đurđevo-i helyi közösség épületét is, amire 1,6 millió dinárt fordítanak. Folytatódik a csatornázás, Temerin központjának rendezése, továbbá több pénz jut a közvilágítás felújítására. A kapitális beruházásokra a módosított költségvetés 356 millió dinárt fordít, vagyis az évi költségvetés 35 százalékát.

Az ülésen módosították a szennyvízelvezetés és -tisztítás árjegyzékét is, aminek lényege, hogy a tömbházakban azok a lakók, akik nem kötöttek szerződést a szennyvízcsatornára való rácsatlakoztatásra, de használják, kétszeres árat fizessenek a szennyvízelvezetésért, mint azok, akik szerződést kötöttek.