2024. április 26., péntek

A kunok hazája

Folytatódott a Mária-napi megemlékezés

Szombat este a bácsfeketehegyi kultúrotthonban folytatódott a Mári-napi szaladás 170. évfordulója alkalmából rendezett történelmi megemlékezés. Az eseménysorozat második programjaként Karácsony Sándor Kunok hazája című dokumentumfilmjét mutatták be.

Az 52 perces filmalkotást Karácsony 2015 és 2018 között készítette. A film a kun történelmi hagyaték és hagyományok bemutatása mellett a kunsági táj szépségeit is néző elé tárja. A forgatás során kun hagyományőrzők működtek közre, s a vásznon megjelennek pásztorok, népi iparművészek, néptáncosok és jeles művészek, alkotók. A dokumentumfilm műfajára nem jellemző módon igen látványos, és helyenként animációk teszik még érdekesebbé. Az alkotás teljes mértékben elnyerte a bácsfeketehegyi közönség tetszését.

A Mári-napi szaladás 170. évfordulója alkalmából rendezett történelmi megemlékezés február 3-án, vasárnap egy megemlékező istentisztelettel folytatódik a református egyházközösség imatermében. Az istentisztelet 9 óra 30 perckor kezdődik, és azt követően megkoszorúzzák Berhidai Keresztes József lelkész sírját, aki a Mári-napi szaladás alkalmával vesztette életét.