2024. május 11., szombat
SZENT SZÁVA

Velünk van ma is

Szent Száva napját ünnepelték vasárnap Szerbiában, a templomokban, a családokban és a tanintézményekben. Szent Száva a szerb oktatás és kultúra védőszentje is. Halálának napja, január 27-e egyben a szerb pravoszláv egyház ünnepe is. Szent Száva az önálló szerb államiság megteremtője és a szerb ortodox egyház megalapítója. Emellett az első szerb érsek, népművelő, író, diplomata és törvényíró is volt. 1840-ben január 27-ét Szent Száva tiszteletére iskolai ünnepnappá nyilvánították.

Miloš Vučević, Újvidék polgármestere Szent Száva, a szerbiai iskolák védőszentjének napja alkalmából gratulált a tanügyben dolgozóknak, akárcsak a diákoknak. Az újvidéki Jovan Jovanović Zmaj Gimnáziumban megtartott ünnepségen a polgármester emlékeztetett arra, hogy Szent Száva egy lépéssel megelőzte korát, olyan személyiség volt, aki a szerb nép tudatába beleszőtte az igazságérzetet, a törvénytisztelés és az emberszeretet fogalmát.

–  Kibékítette a megbékélhetetleneket, minden téren, nemzeti szinten. Szent Száva ma is velünk van, szívünkben, imádságunkban, könyveinkben, hiszem, hogy társadalomként lesz elég erőnk kiállni azok mögött az értékek mögött, amelyeket ő jelképez – mondta a polgármester.

A gimnázium igazgatója, Radivoj Stojković is a nagy nap jelentőségéről beszélt. A Zmaj gimnázium a szerb pravoszláv iskolák hagyományait ápolja, hogy oktatáspolitikájával megfeleljen a XXI. század követelményeinek. A tanintézményben megtartott ünnepségen ott volt Irinej Bulović bácskai püspök is, a program keretében a legjobb diákoknak átadták a Szent Száva-napi elismeréseket.