2024. április 27., szombat

Óvodások a zentai tűzoltóságon

Tűzvédelmi alapismeretek kicsiknek

A zentai tűzoltóságon fontos hangsúlyt kap a gyerekek tűzvédelmi ismereteinek a bővítése, így időről időre tűzvédelmi órát tartanak, óvodásoknak és iskolásoknak egyaránt. Ilyen alkalmakkor a gyerekeket körbevezetik a laktanyában, elmondják nekik a tűzvédelmi alapismereteket, megmutatják, hogy tűz esetén milyen járművekkel vonulnak a helyszínre.

Horváth Zsolt felvétele

Horváth Zsolt felvétele

Ilyen tájékoztatón vettek részt a Szivárvány gyermekintézmény óvodásai, akik Recskó Diana és Zorana Srpak óvónők kíséretében érkeztek a laktanyába pénteken délelőtt.

– Minden korosztályt más módon szólítunk meg. Mivel most kicsik jöttek, az alapismereteket mutattuk meg nekik. Tisztáztuk, hogy mit jelent maga a tűzoltóság, mi a feladata, hogy nem csak magára a tűz oltására terjed ki, hiszen annál sokkal komplexebb a feladatköre, és körbevezettük őket, hogy lássák az egyes munkaeszközöket. Érdemes már ilyen korán megismertetni őket ezekkel a dolgokkal, mert csak akkor tud kialakulni bennük az a fajta tudatos hozzáállás, miszerint vigyázni kell a tűzzel – mondta Gombos Tibor, a zentai tűzoltóság új tűzoltóparancsnoka, aki január 1-jétől tölti be ezt a tisztséget.

Elmondása szerint vezetőként nagyon sok a feladata, ami egyrészt adminisztratív jellegű, másrészt rá hárul a géppark felügyelete, a tűzoltóságon belüli összes probléma és feladat megoldása, szóval van munka. Összesen hatan vannak, plusz két önkéntes, akik szintén vállalnak ügyeletet. Mivel 24 órában készenlétben kell lenniük, nem kis felelősség az övéké.

Az új parancsnok jelenlegi célja, hogy lelkiismeretesen folytassa mindazt a munkát, melyet a korábbi parancsnok, Rudics Sándor 1992 óta kitartóan tett, egészen mostanáig, nyugdíjba vonulásáig.