2024. április 27., szombat

Idén is van üdülési támogatás

Az ötezer dináros utalványt október 15-ig igényelhetik az érdeklődők

A kormány idén 500 millió dinárt fordít az üdülési utalványokra, ami azt jelenti, hogy 100 ezer arra jogosult polgár veheti igénybe az 5 ezer dináros támogatást. A kereskedelmi, idegenforgalmi és távközlési minisztérium kimutatása szerint az elmúlt három évben több mint 250 ezer polgár élt ezzel a lehetőséggel, elsősorban nyugdíjasok, az arra jogosult munkavállalók, valamint a munkanélküliek. A legnépszerűbb üdülési célpontoknak a fürdővárosok bizonyultak, például Sokobanja és Vrnjačka Banja, de Zlatiboron is sokan üdültek támogatással. A legnagyobb érdeklődést ezen lehetőség iránt a belgrádi, az újvidéki, a niši és a pancsovai polgárok tanúsították.

Szerbiában az egyik megkülönböztetett, a fejlesztések tekintetében kiemelt gazdasági ágazat az idegenforgalom. A köztársasági kormány és az arra felhatalmazott szervek az elmúlt években több intézkedést is foganatosítottak a turizmus fejlesztésének céljával. A hivatalos kimutatások és a döntéshozók elmondása szerint ezeknek az intézkedéseknek már hozadéka is van: 2017-ben Szerbiát Európa azon öt országa közé sorolták, amelynek idegenforgalma a legjelentősebb növekedést produkálta a külföldi turisták tekintetében. Tavaly 3,4 millió turista üdült Szerbiában, a vendégéjszakák száma elérte a 9,5 milliót, míg a devizabevétel meghaladta az 1,3 millió eurót. Ezen számokat január elején Rasim Ljajić kereskedelmi, idegenforgalmi és távközlési miniszter is megerősítette, mondván, hogy 2018-ban az előző évhez viszonyítva 12 százalékkal növekedett az országban üdülő turisták száma.

Tavaly a külföldi vendégek száma 15 százalékkal volt nagyobb – a legtöbb külföldi vendég Bosznia-Hercegovinából érkezett, második helyen Törökország, harmadikon pedig Kína áll, majd ezeket az országokat követi Németország és a térség országai. Az éjszakázások száma 14 százalékkal növekedett, a devizabevétel pedig 13 százalékkal, emelte ki Rasim Ljajić, hozzátéve, hogy tavaly először sikerült szinte teljes egészében kiegyenlíteni a külföldi és a hazai vendégek arányát. A miniszter szerint ez elsősorban az 5 ezer dináros üdülési utalványoknak köszönhető.

AZ ORSZÁGBAN TARTANI A PÉNZT 

Az üdülési utalványok 2015-ben váltak először elérhetővé. A hatalomnak és a gazdaságpolitika alakítóinak a korábbi nyilatkozatok értelmében több célja is volt a szóban forgó utalványokkal: lehetőséget biztosítani a szerényebb bevétellel rendelkező polgároknak az üdülésre, továbbá népszerűsíteni az ország turisztikai célpontjait az ország lakosságának körében – annak az elképzelésnek a szellemiségében, hogy nem csak tengerparton, vagy távoli országokban lehet megtalálni a szépséget, valamint a pihenést –, növelni a hazai vendéglátók, továbbá a költségvetés bevételeit, valamint az országban tartani a szerbiai polgárok pénzét. Utóbbival kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy habár Szerbia évtizedek óta gazdasági és pénzügyi válsággal küzd, a kimutatások szerint évente átlagban egymillió szerbiai polgár üdül külföldön. A Szerb Nemzeti Bank adatai szerint 2016-ban a szerbiai turisták 1,1 milliárd eurót költöttek el külföldi üdülésük alkalmával, míg 2017-ben 1,2 milliárd eurót. A jegybank tavaly december végi becslése szerint 2018-ban megközelítőleg 14 százalékkal több pénzt költöttek el külföldön a szerbiai turisták.

Az üdülési utalványok témájában lapunk a kereskedelmi, idegenforgalmi és távközlési minisztériumot kereste fel kérdéseivel. Megtudtuk, hogy a köztársasági kormány idén 500 millió dinárt különített el erre a célra, ami azt jelenti, hogy 100 ezer polgár élhet a támogatott üdülés lehetőségével. Mint a korábbi években, ezúttal is kizárólag a minisztérium honlapján listázott vendéglátóipari létesítményekben lehet beváltani az 5 ezer dináros utalványt. A listán jelenleg 383 vendéglátóipari létesítmény található, ám a tárca írásos válaszának értelmében folyamatosan újabb szálláshelyek kerülnek fel a listára, amelyet minden hétvégén frissítenek.

– 2015 második felétől 2018-cal bezárólag több mint 250 ezer polgár igényelte az üdülési utalványt. Megfigyeltük, hogy évről évre növekedett az érdeklődés, amely tavaly tetőzött. 2018-ban mind a 100 ezer utalvány gazdára talált, méghozzá két és fél hónappal a megszabott határidő lejárta előtt. Ez feltehetőleg azzal magyarázható, hogy mind több polgár ismeri fel országának szépségét és ébred rá a tényre, hogy hazájában is eltöltheti szabadságát, vagy annak legalább egy részét. 2016-ban 46 ezer utalványt igényeltek a polgárok, 2017-ben pedig 91 ezret. Tavaly a legnépszerűbb üdülési célpontoknak Sokobanja, Vrnjačka Banja, Prolom banja, Ribarska banja és Zlatibor bizonyultak, míg a legnagyobb érdeklődést a belgrádi, újvidéki, niši és pancsovai polgárok tanúsították az utalványok iránt. Az utalványra jogosultak köréből elsősorban a nyugdíjasok – 53 százalék –, majd azok a munkavállalók, akiknek a havi bére nem haladja meg a 60 ezer dinárt – 35 százalék – és a munkanélküliek – 11 százalék – éltek a lehetőséggel. 2007 óta 2015-öt követően sikerült először növelni a hazai turisták számát. 2015-ben 1,3 millió hazai turista üdült Szerbiában, míg 2017-ben már 1,6 millió, ami 22 százalékos növekedést jelent. A növekedés tavaly tovább folytatódott, az év első tíz hónapjában éppen annyi hazai személy üdült az országban, mint 2017-ben egész évben. A program eredményeiről beszélvén arról sem szabad megfeledkezni, hogy az utalványokat kizárólag a bejegyzett és kategorizált vendéglátóipari létesítményekben lehet beváltani. Ez azt eredményezte, hogy mostanra a korábbiakhoz képest jóval több létesítmény működik törvényes keretek között. Mindemellett azt is fontos kiemelni, hogy a tartózkodási illetéket nemcsak a külföldi turisták kötelesek fizetni, hanem a hazai vendégek is, így ezen a jogcímen is növekedtek az ország bevételei – fogalmaztak a szerkesztőségünkbe eljuttatott írásos válaszban.

A POSTAHIVATALOKBAN LEHET ÁTADNI A KÉRVÉNYT

Mint ismeretes, az üdülési utalványok 5 ezer dinár értékűek. Ezt az összeget kizárólag a szállásköltségekre lehet fordítani, éttermi, vagy egyéb kiadások fedezésére nem. Az utalványt olyan munkavállalók vehetik igénybe, akiknek a havi személyi jövedelme nem haladja meg a nettó 60 ezer dinárt, továbbá a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat nyilvántartásában munkanélküliség, vagy egyéb jogcímen szereplő személyek, valamint a nyugdíjasok, a bejegyzett és aktív gazdaságok tulajdonosai, a katonai és a civil hadi rokkantak, akiknek a havi juttatása nem haladja meg a 60 ezer dinárt, az elesett harcos után rokkantsági nyugdíjban részesülő személyek, továbbá azok, akik ápolási pénzre jogosultak. Fontos tudni, hogy családok esetében – ha például az anya és az apa is eleget tesz valamelyik feltételnek – ketten vagy többen is igényelhetnek utalványt. Az utalványok névre szólnak, ezért más személy nem használhatja fel azokat. Egy személy évente egy utalványt igényelhet.

A polgárok nem használhatják ki az utalványt a lakhelyük szerinti helyi önkormányzat területén, sem Belgrád és Újvidék városok területén – utóbbi két város területén ez alól kivételt képeznek azok a szálláshelyek, amelyek gyógyturizmushoz kapcsolódó szolgáltatásokat is felkínálnak.

A kiválasztott üdülőhelyen legalább öt éjszakára szállást kell foglalnia annak, aki igényt tart az utalványra. Ha az utalvány nem fedezi a szálláshely költségeit, a különbséget a polgár fedezi, ha viszont a szálláshely költségei nem érik el az 5 ezer dinárt, a különbséget nem fizetik ki a polgárnak. Az utalványt azt követően lehet igényelni, hogy a polgár lefoglalta a szálláshelyet, erről bizonylatot kapott a szálláshelytől, méghozzá legkésőbb 30 nappal az üdülés megkezdése előtt, a szerbiai postahivatalok valamelyikében. A kérvényt csak személyesen lehet benyújtani. Az ápolási pénzre jogosult személyek, a rokkantak, valamint a kiskorú személyek nevében más személy is benyújthatja az űrlapot, valamint a szükséges dokumentációt, amely a munkavállalók esetében a munkavállalási bizonylat és a kimutatás a havibér összegéről, a nyugdíjasok esetében pedig a nyugdíjaztatás tényét igazoló végzés, vagy a nyugdíjszelvény. A kérvényt, azaz az űrlapot a  http://mojasrbija.rs/wp/preuzmite-svoj-besplatan-vaucer-od-5-000-dinara/ linken tölthetik le az érdeklődők. Itt, valamint a kereskedelmi és idegenforgalmi minisztérium honlapján ( http://mtt.gov.rs/ ) minden feltétel, valamint kapcsolódó információ megtalálható. Ezeken a honlapokon az együttműködő szálláshelyek listája is megtekinthető. Az utalványokat a posta ajánlott küldeményként az igénylő lakcímére kézbesíti. Az utalványt október 15-vel bezárólag lehet igényelni, míg a szállásadóknál legkésőbb november 20-ig lehet beváltani azokat.