2024. április 27., szombat

A távfűtésről tartott sajtótájékoztatót az MPSZ

Rácz Szabó László, a Magyar Polgári Szövetség elnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján botrányosnak nevezte a tavaly december 28-i képviselő-testületi ülésen a távfűtés elszámolásáról és megfizettetéséről hozott határozatot.

Zenta (Gergely József felvétele)

Zenta (Gergely József felvétele)

Elmondása szerint a Zenta a zentaiaké! frakció ellenzi az általuk fogyasztóellenesnek vélt határozatot, mert hátrányosan érinti a fogyasztókat.

Boris Zec, a Zenta a zentaiaké! frakció tagja szerint az új kazánok hatékonyabb fűtést tesznek lehetővé, ami alapján a polgárok joggal várják el, hogy kevesebbet kelljen fizetniük. Ez azonban álláspontja szerint nem fog megtörténni, mert a távfűtő művek továbbra is veszteséges. Hozzátette, hogy növekszik a mindenképpen fizetendő fix összeg is: áprilistól októberig 30, novembertől márciusig pedig 40 százalékot tesz ki. További jelentős problémaként az alokátorok használatával kapcsolatos változást említette:

– Az új előírás szerint csak azokban a tömbházakban vehetők figyelembe az alokátorok, amelyekben minden egyes lakás rendelkezik eggyel. Ha akár egyetlen lakásban nincs felszerelve, akkor mindenki teljes áron fogja fizetni a fűtést, hiába vette meg az alokátort. Ha pedig egy tömbházban mindenki rendelkezik alokátorral, akkor a nullás fogyasztás után büntetőtételt kell fizetni. Azt még nem tudjuk, hogy ezek mekkora összeget jelentenek.

Miklós Éva, a párt helyi szervezetének elnöke azt hangsúlyozta, hogy Zentán a fűtés már csak azért sem tekinthető megoldottnak, mert nem minden polgár használ távfűtést.

A vízlecsapolási díjjal kapcsolatban Rácz Szabó László a sajtótájékoztatón is arra hívta föl a polgárok figyelmét, hogy pártjuk álláspontja szerint a fűtést továbbra sem kell kifizetni, mert a végzések törvénytelenek és jogtalanok.