2024. április 27., szombat

Február elsejétől internetes adófizetés

A közjegyzők végzik az ingatlanok bejegyzését is

A Köztársasági Földtani Intézet eljárásainak mintegy 40 százaléka immár elektronikus úton történik. Az utóbbi fél évben mintegy 130 ezer kataszteri bejegyeztetésre vonatkozó kérvényt nyújtottak be e-Pult révén. Ezek közül mintegy 53 ezer bejegyzés közjegyzőkön keresztül jutott el az intézethez, hangzott el az ingatlanok kataszteri bejegyeztetésére szolgáló rendszer bemutatása során pénteken Belgrádban.

Ana Brnabić (Fotó: Beta)

Ana Brnabić (Fotó: Beta)

Az új rendszernek köszönhetően a polgároknak ezentúl nem szükséges a tolóablakok előtt tolakodniuk, mert a közjegyzők leellenőrizhetik a dokumentumok érvényességét és ha minden rendben van, akkor elektronikus úton kérhetik az ingatlanok kataszteri bejegyeztetését. Ezzel jelentősen csökkent az ügyintézésre szánt idő, 25 napról csupán 5 napra.

Az e-Pult szolgáltatását nemcsak az ingatlanok kataszteri bejegyeztetésére lehet használni, hanem adót is lehet ilyen módon fizetni. Az összeget a Köztársasági Földtani Intézet továbbítja az Adóhivatalnak.

A tavaly július elsején hatályba lépett Ingatlanok bejegyzésével foglalkozó törvény lehetővé teszi, hogy a polgárok a közjegyzők közvetítésével az e-Pulton keresztül kapcsolatban lehessenek a Köztársasági Földtani Intézettel, az Adóhivatallal és a helyi adóadminisztrációkkal. Így minden, ami a vagyonlap kiváltásához, az adásvételi szerződés hitelesítéséhez, az ingatlan bejegyzéséről szóló végzéshez és az adóbevalláshoz szükséges, a közjegyzőnél elintézhető.

A rendszer ismertetésén jelen volt Ana Brnabić kormányfő is, aki rámutatott, hogy kormányának alapvető célja a hatékony és gyors közigazgatás megszervezése.

– Ez a cél vezérelte a kormányt, amikor megkezdte a kataszter reformját, amely beváltotta hozzá fűzött reményeit, mert a reform csak akkor mondható sikeresnek, ha a polgárok mindenapi életében minőségi változást hoz – mondta a kormányfő. Hozzátette, ezek után nem lesz szükség arra, hogy az ügyfelek a tolóablakok előtt vesztegeljenek, mert a közjegyzők elvégzik helyettük egy központosított rendszeren belül. A polgárok és a vállalkozók egyébként január 1-étől az internet segítségével leellenőrizhetik ingatlanadójuk, vagy más adókötelezettségeik hátralékát.

Brnabić bejelentette, február 1-jétől már arra is lehetőség nyílik, hogy az ingatlanadót interneten keresztül fizessük be.

Nela Kuburović igazságügyi miniszter emlékeztetett arra, hogy amióta 2014-ben elkészült az ingatlan-nyilvántartás, mára már nem történhet meg az, hogy egy lakást többször is eladjanak, vagyis egyetlen egy adásvételi szerződést sem lehet kétszer hitelesíteni. A közbeszerzők kapcsolatba léphetnek a kataszterrel, novembertől pedig már a végrehajtók is, ezáltal is nőtt a jogbiztonság. Hozzátette, az ingatlantulajdonosok adatai frissítve vannak, és ma már nem történhet meg az, hogy olyan személyek ellenében lépjenek fel a végrehajtók, akik már nem tualjdonosai az adott lakásnak.

Zorana Mihajlović építési, közlekedési és infrastrukturális miniszter ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a kataszterreform célja a gyors, színvonalas és digitalizált ügyintézés.

– Mindezt azért tesszük, hogy a kataszter erős és független állami intézmény legyen, javuljon a vállalkozói légkör, az életkörülmények és a beruházási feltételek – hansúlyozta a miniszter.